Virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u nekoliko opština i u nekoliko gradova u Srbiji, a procenat zaraženosti je oko 20 odsto i ne odskače od prethodnih godina, izjavio je danas Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

On je za RTS rekao da su zaraženi komarci u Beogradu registrovani u Banjičkoj šumi, Centralnom groblju, groblju Mali zbeg, Topčiderskom groblju, levoj obali Dunava, na potezu od Pančeva ka Pančevačkom mostu, Kotežu, Obrenovcu i Banovom brdu.

Procenat zaraženosti je oko 20 odsto, što se ne razlikuje od prethodnih godina, rekao je Aleksić.

„Komarci su se ove godine pojavili sa zakašnjenjem i sad jure da nadokande propušteno jer i kod njih kuca biološki sat. Ženke moraju da se pare, da polože jaja a da bi polagale jaja potreban im je krvni obrok koji uzimaju od ljudi“, objasnio je Aleksić.

Prema njegovim rečima, tokom proleća bili su nepovoljni ulovi za razvoj larvi komaraca. „Bila je jako sušna zima i kasna jesen tako da su rezervoari vode u kojima razvijaju bili suvi. Posle ovih kiša populacije su eksplodirale, kako kod rečnih i šumskih tako i običnih komaraca“, rekao je Aleksić.

Od ove godine novi sektor u Gradskoj čistoći se bavi zaprašivanjem komaraca. Odlukom Kriznog štaba za borbu protiv kovid infekcije Zavod za biocide tretira komarce oko bolnica

Izvor: Danas