Reklame

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice jutros je služena sveta ligurgija. Nakon rezanja kolača vernici su sa sveštenstvom Eparhije Timočke posetili podrum u kući u kojoj se za vreme Drugog svetskog rata, prema svedočenjima očevidaca, ukazala Presveta Bogorodica.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja. Tim povodom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru jutros je služena sveta liturgija.

Za pravoslavne vernike u Zaječaru današnji praznik ima poseban značaj jer se, prema svedočenju sedamnaestoro vernika, na ovaj dan 1944. godine u podrumu kuću porodice Lalović ukazala Presveta Bogorodica koja je, veruje se, spasila Zaječar od uništenja.

Tim povodom u znak blogadarnosti Presvetoj Bogorodici, zaštitnici grada Zaječara, u sabornom hramu rezan je slavski kolač.

„Majka Božija, čiji se hram nalazi u srcu našega grada, a koji je posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, u najteže dane, kada je naš narod bio nažalost, pod bombama, uvek nas je štitila. Ona kao takva poznaje svakog Zaječarca, svaku krštenu dušu koja je krštena u ime sina Njenoga, Gospoda našeg Isusa Hrista.

Kada režemo kolač i kada kažemo „Hristos posredi nas“, odnosno „Hristos je među nama“ i jeste i biće, zahvaljujući Presvetoj Bogorodici, draga braćo i sestre, jer ona je ta koja je donela rodu ljudskome spasitelja Božijeg.“ – istakao je u obraćanju vernicima protojerej mr Igor Ivković

Po završetku svete litugrije brojni vernici sa sveštenstom Eparhije Timočke, posetili su podrum u kući porodice Lalović, radi poklonjenja.

Žarko Čokojević

O kući porodice Lalović u kojoj se, prema svedočenju sedamnaestoro Zaječaraca 6. oktobra 1944. godine ukazala Presveta Bogorodica, danas se stara Žarko Čokojević sa svojom porodicom.

Svake godine na godišnjicu ukazanja vrata podruma otvorena su za sve one koji žele da obiđu ovo sveto mesto, od ranog jutra, pa sve do kasnih večernjih sati.

„Na današnji dan 1944. godine bombardovan je Zaječar. Ljudi su se sakrili u podrumu ove kuće, jer je bila jedna od retkih kuća koja je imala čvrstu ploču, u nadi da će preživeti. Ujutru oko 10 časova pojavio se lik Presvete Bogorodice, na betonskom podu podruma. Ovo mesto je obeleženo i to tako stalno stoji“. – izjavio je Žarko Čokojević za portal „Glas Zaječara“

Prema izjavama sedamnaestoro svedoka ovde se ukazao lik Presvete Bogorodice

„Pokojni Jakov Lalović kredom je obeležio mesto na podu podruma gde se ukazao lik Presvete Bogorodice. Uzete su izjave svih sedamnaest svedoka i zabeležene u crkvenim knjigama i tada do dana današnjeg ovaj dan se obeležava svečano u sećanje na ukazivanje Bogorodice.“