Foto: Neli Nikolić
Reklame

Rast vodostaja reka iz sliva Crnog Timoka doveo je do rasta vodostaja ove reke, što su primetili mnogi naši čitaoci-reporteri, koji su nam ovih dana slali fotografije nabujale reke.

Foto: Zorica Nikolić – Popova plaža

 

Foto: Milica Mitić Vučković

Porast vodostaja Crnog Timoka osetili su meštani Gamzigradske banje i Zvezdana, a najmanje sreće ponovo su imali meštani Velikog Izvora, čije pojate su sa našle pod vodom.

Foto: Printscreen / Facebook

Uznemirijuće fotografije prikazuju nam plodne oranice velikoizvorskog atara, koje više liče na prizore sa kakvog jezera, nego na prizore snimljene na oranicama.

Foto: Neli Nikolić

Oči zemljoradnika, meštana Velikog Izvora ponovo su uprte u nebo, u nadi da će vremenske prilike ovoga puta biti naklonjenije i da se nazire kraj ovoj noćnoj mori.

Foto: Neli Nikolić

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog  zavoda došlo je do porasta vodostaja u slivu Crnog Timoka, ali je još uvek nivo vodostaja u granicama redovne odbrane od poplava.

Foto: Printscreen / RHMZ

Prognoza vodostaja u narednih 48 časova ukazuje da će doći do stagnacije vodostaja u slivu Crnog Timoka, što je dobra vest za meštane Velikog Izvora.

Foto: Printscreen / RHMZ

Snega na planinama ima sve manje, pa se očekuje dalja stabilizacija nivoa vodostaja u narednim danima. Vremenska prognoza nas upozorava na moguće periode kišnog vremena u petak, ali za sada nema osnova za brigu – jer se ne očekuju obilnije padavine.

Foto: Printscreen / Accuweather

Iskustvo iz ovih poplava je još jedno veliko upozorenje  na potrebu da se problemu rešavanja poplava pristupi odgovornije i da se nađe rešenje koje će naredni put kada priroda pokaže svoju snagu doprineti minimizaciji materijalne štete.

Nadajmo se da je ovo poslednji trzaj zime, i da će se život na ovom područiju konačno vratiti u normalu.