Foto: ModernZuluMom

Kada se pomene reč vazelin uobičajena asocijacija svakako nije povezana sa negom i lepotom. Međutim, vazelin je proizvod koji ima višestruku korist u svakodnevnoj nezi kože i ulepšavanju. Ovaj petrolejski gel koristi se u industriji, ali i kućnoj radinosti odvajkada. Malo ljudi zna da je vazelin osnova svake kreme i, poput vate i hidratantne kreme, trebalo bi da predstavlja osnovu svake kozmetičke torbice.

Ova jevtina i jednostavna formula može se koristiti u najrazličitije svrhe, a dovoljno je nežan da odgovara svim tipovima kože, čak i onim najosetljivijim.

Donosimo vam neke od načina na koji možete da upotrebite ovu moćnu kremu.

Vazelin kao proizvod za negu

Pete, laktovi, kolena – Omekšava tvrdu kožu na stopalima i laktovima i sprečavanje nastanak suve kože na kolenima. Namažite vazelin uveče na problematično mesto i problem je rešen.

Zanoktice – Posle nekoliko nanošenja na kožicu noktiju, kožica će postati mekša i elastičnija, a zanoktice će nestati. Bolje od bilo kog proizvoda za negu kože oko nokta.

Lice – Ako vazelin malo zagrejete, možete da ga koriste kao noćnu kremu, a lice će vam biti divno i meko.

Usne – Ako su usne ispucale od vetra i hladnoće potrebno je samo nekoliko dana negovati ih vazelinom. Uskoro će biti kao nove.

Sitni ožiljci – Posle brijanja je dobar za smirivanje kože. Odličan je i kad vam od prehlade ispuca nos.

Piling – U vazelin umešajte malo morske soli i koristite ga za odstranjivanje mrtvih ćelija kože.

Ispucali krajevi kose – Ako vam je kosa spremna za šišanje a vi je puštate i ne želite da menjate dužinu, vazelin je rešenje. Namažite krajeve s malo vazelina čime ćete prividno prekriti ispucale krajeve dok se ne spremite za novu frizuru.

Vazelin kao zaštita kože

Zaštita od vetra i hladnoće – Štiti izložene delove kože od oštrog vremena i isušivanja. Savršen za zimski period godine – nosite ga svakodnevno sa sobom.

Zaštita od farbe – Ako ga prefarbanja kose namažete uz ivicu kose na licu, zaštitićete kožu od štetnih hemikalija i tragova boje.

Stavljanje minđuša – Ako vas ponekad boli stavljanje i skidanje minđuša, namažite rupice s malo vazelina i bol će nestati.

Vazelin kao make up proizvod

Trepavice – Sloj vazelina na trepavicama preko noći učiniće da vaše trepavice izgledaju duže i punije. Ukoliko želite da vaše trepavice budu duge i negovane, iskoristite staru četkicu od maskare koju ste prethodno oprali od tragova stare maskare i namažite trepavice četkicom na koju ste naneli tanak sloj vazelina. Ovaj postupak ponovite više dana za redom, promena je zagarantovana. Napomena: prethodno skinite šminku s očiju.

Skidanje šminke – Vazelin vrlo efikasno uklanja ostatke sve šminke, čak i one najupornije – vodootporne. Odličan je za skidanje maskare i dugotrajnih ruževa s usana. S lica ga treba ukloniti toplom vodom.

Umesto hajlajtera – Ako želite da zablistate mrvicu vazelina utrljajte na vrh jagodica, bliže podočnjacima. Lice će zračiti prirodnim, seksi sjajem.

Sjaj za usne – Vazelin je odličan za ispucale usne, ali i kao običan sjaj ili balzam.

Podloga za parfem – Ako ga nanesete na kožu pre nego što stavite parfem, miris parfema će se duže zadržati. Na sličnom principu deluju i kompaktni parfemi.

Savršene obrve – Ukoliko imate neustrašive obrve, odnosno dlake koje se stalno pomeraju i čine vaše obrve čupavim, namažite veoma tanak sloj vazelina na njih i vaše obrve će biti poslušne.

Obnavljanje istrošene šminke – Spremate se za izlazak ali ste zaboravile da ste istrošile omiljeni karmin ili senku. Mrvice šminke koje su vam ostale pomešajte s malo vazelina i nanestite na lice, niko neće primetiti razliku.

Zato, nabavite kutijicu vazelina koju ćete uvek nositi sa sobom!

Izvor: Opusteno.rs