U osam aglomeracija i šest gradova u Srbiji prošle godine vazduh je bio 3. kategorije, dok je u ostatku zemlje bio 1. kategorije, navodi se u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha koji je danas objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Prekomerno zagađen vazduh, što je opis 3. kategorije, disao se u aglomeracijama Beograd, Niš, Smederevo, Kosjerić, Pančevo, Novi Sad, Užice i Bor, kao i gradovima Valjevu, Kraljevu, Zaječaru, Požarevcu, Subotici i Beočinu, prenosi Blic.

Na teritorijama Valjeva, Kraljeva i Subotice vazduh je bio prekomerno zagađen zbog prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, dok je u Požaravcu i Zaječaru ocenjeno da je vazduh 3. kategorije zbog prekoračenja vrednosti PM10.

Lošiju ocenu vazduh u Beočinu dobio je zbog prekoračenja vrednosti PM2,5, a kako se navodi zbog nedostatka merenja suspendovanih čestica u januaru i februaru dobijena je neadekvatna slika da je u Sremskoj Mitrovici prošle godine vazduh bio 1. kategorije.

Prekoračenje vrednosti suspendovanih čestica PM10 i 2,5 razlog su da vazduh bude ocenjen kao prekomerno zagađen i u aglomeracijima Beograd, Niš, Smederevo i Kosjerić.

Aglomeracija Pančevo je u 3. kategoriji kvaliteta vazduha zbog čestistica PM2,5, Novi Sad i Užice zbog PM10, a vazduh u Boru ocenjen je kao prekomerno zagađen usled prekoračenja granične vrednosti SO2.

Prema oceni kvaliteta vazduha prošle godine u ostatku Srbije vazduh je bio 1. kategorije, što znači da se disao čist ili neznantno zagađen vazduh, odnosno vazduh u kome nisu prekoračene granične vrednosti ni za jednu zagađujuću materiju.

Supendovane čestice PM10 i PM2,5 i u Evropiskim zemljama su najznačajnije zagađujuće materije koje negativno utiču po zdravlje stanovništva.

U godišnjem izveštaju navodi se da je za Srbiju indikator izloženosti gradskog stanovništa delovaju suspendovanih čestica PM10 35 mikrograma po kubnom metru vazduha, dok je indikator izloženosti stanovništa zagađenju PM2,5 česticama 29 mikrograma po kubiku vazduha.

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2019. godinu analiza je rezultata merenja koja su se sprovodila u okviru države i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

Podsećamo portal Glas zaječara više puta je pisao o zagađenju vazduha prošle zime. Šta smo pisali možete pročitati OVDE, OVDE, OVDE, OVDE i OVDE.

Šta su građani kazali o kvalitetu vazduha možete pročitati OVDE, i OVDE.

Reklame