foto: novosti.rs
Reklame

Vakcina protiv koronavirusa mogla bi biti spremna do septembra, izjavila je Sara Gilbert, profesorka vakcinologije na Univerzitetu Oksford. Ova naučnica vodi jedan od najnaprednijih britanskih timova i za londonski Tajms je rekla da je sada 80 odsto sigurna da će vakcina delovati, a mogla bi biti spremna do septembra.

“Mislim da postoji velika verovatnoća da će delovati na osnovu drugih stvari koje smo napravili s ovom vrstom vakcine. To nije samo pretpostavka i kako svaka nedelja prolazi imamo više podataka koje moramo pogledati”, rekla je Gilbert

Gilbert očekuje da bi ispitivanja na ljudima mogla da počnu u naredne dve nedelje.

Ona smatra da je uspeh do jeseni „gotovo moguć ako sve bude išlo savršeno“.

Većina stručnjaka kaže da bi za vakcinu protiv koronavirusa moglo biti potrebno do 18 meseci, kako bi se razvila i distribuirala na globalnom nivou, ali profesor Gilbert želi da ubrza proces kliničkog ispitivanja i to tako što će dopustiti da se dobrovoljci što pre prirodno zaraze.

Ona smatra da će sa dobrovoljcima iz mesta koja nemaju nametnute mere zatvaranja postići najdelotvornije rezultate.

„Ako se ispostavi da jedno od ovih mesta ima visoku brzinu prenosa virusa, vrlo brzo ćemo dobiti rezultate delotvornosti vakcine, tako da je to jedna strategija za smanjenje vremena“, navodi naučnica.

„Totalni lokdaun čini ga težim“, priznala je naučnica, ali navodeći da ni njen tim ne želi stvaranje “imuniteta stada”.

“Želimo da budu osjetljivi i izloženi istraživanjima kako bi samo proverili delotvornost“, navela je Gilbert.

“Ne želimo da napravimo dobru vakcinu, a da nemamo ni jednu dozu”

Izrada potrebnih miliona doza vakcina, međutim, mogla bi da traje mesecima. Gilbert je za Tajms rekla da razgovara s britanskom vladom o finansiranju i pokretanju proizvodnje, pre postizanja konačnih rezultata, čime će javnosti omogućiti pristup vakcini, odmah, ako se dokaže da deluje.

„Ne želimo da sačekamo kraj ove godine i otkrijemo da imamo visoko delotvornu vakcinu ali nijednu dozu za upotrebu“, objasnila je naučnica.

Tim Sare Gilbert tim jedan je od destina širom sveta koji radi na razvoju vakcine i najnapredniji je u Britaniji.

Kolege veruju da bi tim profesorke Gilbert mogao da dođe do vakcije

Brendan Vren profesor na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicine smatra da je tim za vakcinologiju sa Oksforda među najnaprednijim na svijetu i već nekoliko godina radi na biopripremi vakcina.

„To znači da mogu brzo testirati i proceniti kandidate za vakcinu Covid-19 (čak i kod ljudskih dobrovoljaca)“, kaže Vren

Međutim, on upozorava da bi Velika Britanija zbog nedostatka proizvodnih kapaciteta, mogla stići na “začelje”, ukoliko to zavisi od drugih zemalja s velikim proizvodnim kapacitetima, poput Nemačke, Belgije i Francuske.

Izvor: Times; Independent, Insajder