Odbornici Skupštinе grada Zajеčara usvojili su u petak na 42. sеdnici Odluku o budžеtu za slеdеću godinu sa Kadrovskim planom za 2021. godinu. Opozicija u Skupštini grada Zaječara burno je ragovala oko javno – privatnog partnerstva na 15 godina, u vezi osvetljenja na teritoriji grada Zaječara. „Građani Zaječara, ovo čemu danas prisustvujemo je klasična pljačka, klasično izvlačenje para iz budžeta grada Zaječara koje se radi na teritoriji cele Republike Srbije i koja sprovodi Srpska napredna stranka“- poručio Miloš Stojadinović.

Ukupni prihodi, primanja budžeta grada Zaječara i preneta sredstva za narednu godinu planirani su u iznosu od 2,48 milijarde dinara. Prihodna strana iznosi 2.3 milijarde, dok rashodna iznosi 2 milijarde 435 dinara, što znači da čemo godinu završiti sa deficitom od oko 131 miliona dinara.

Načеlnica odеljеnja za budžеt i finansijе Valеntina Đuričić istakla jе da ćе srеdstva biti strogo kontrolisana, ali da ćе sе u ulagati u nеkoliko kapitalnih projеkata, i da je budžet razvojni.

Foto: Glas Zaječara

„U pitanju je izgradnja južne saobraćajnice, zatim izgradnja severne saobraćajnice, i izgradnja ulica sa učešćem građana“.- istakla je ona.

Ona je takođe istakla da je budžetom za narednu godinu obuhvaćeno i uređenje dečijih igrališta kao i uređenje zdravstvenog centra. Najviše novca, 800.000 planirano je za ulaganje u komunalne i saobraćajne delatnosti.

Odbornici opozicije, Demokratske stranke i pokreta „Pobeda za naš grad“, kazali su za budžet da je imaginaran i nerealan.

Odbornik pokreta „Pobeda za naš grad – dr Nenad Ristović“, Miša Stanojlović kazao je da budžet projektovan sa deficitom.

Foto: Zajecaronline

„Načelnica nije napomenula jednu stvar, da je ovaj budžet projektovan sa deficitom od 131.651 miliona dinara, i da ste ovde stavili da ćemo deficit budžeta finansirati iz kredita. To bi vam bilo kao da vaše domaćinstvo vodite što trošite pare na provod i život, a onda na kraju godine uzmete kredit da pokrijete račune, da ne budete dužni, i tako u nedogled u dužničko ropstvo, koje vi gospodo ostavljate narednim generacijama“istakao je Stanojlović.

Miloš Stojadinović, predsednik GrO Demokratske stranke u Zaječaru kazao je da budžet kao sam budžet grada Zaječara ne želi da komentariše jer je kao i svake godine od kada je SNS na vlasti,  imaginaran. Ovde će mnoge stvari verovatno nestati iz budžeta, realizacija budžeta neće biti nikakva i Zaječar iz tog budžeta neće imati korist.

Foto: Glas Zaječara

„Ono što je loše u celoj ovoj situaciji, što ste vi objedinjavanjem ove rasprave pokušali da zamaskirate da odbornici komentarišu o budžetu grada Zaječara, pokušali da zamaskirate  jednu pljačku koja se u ovom trenutku odvija u skupštini, ako odbornici usvoje ovu odluku, a pljačka se zove odluka o izboru privatnog partnera o dodeli ugovora o javno – privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnom osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Zaječara. Šta se dešava ovde? Znači imate firmu koja je dobila tender za javnu rasvetu, odnosno za zamenu javne rasvete koja se zove „Smart energy investment“, kft Budimpešta. Znači imate firmu koja je usko povezana sa Mađarskim predsednikom odnosno premijerom Viktorom Orbanom i ovde se radi o međunarodnom kriminalu, a taj kriminal se odvija tako što vlasnici ove firme su Jožef Salaj i Ištvan Galo koji je takođe bio povezan sa firmom light koja je zajedno sa firmama „Kip lajt“, verovatno građanima Zaječara poznato ime, firmom „Esko Elios“ i firmom „Resalta“ čiji je vlasnik Mark Krendal, inače bivši poslodavac premijerke Ane Brnabić, uradila ovakve poslove, javne rasvete, poslove kićenja radila u 22 od 24 grada do 2018. godine. Iste 2018. godine pojavljuje se firma „Smart energy investment“ koja je dobila tender u gradu Zaječar“kazao je Stojadinović.

Prema Stojadinovićevim rečima tenderi se pišu onako kako naručuje firma „Smart energy investment“. On kaže ako pogledate tendersku dokumentaciju grada Zaječara, mi smo stavili da firma koja ovaj posao treba da obavi mora da je u poslednje tri godine radila zamenu rasvete u najmanje tri grada, a obzirom da su samo oni radili na teritoriji Srbije, logično je da samo oni mogu da dobiju.

„Broj sijaličnih mesta, koji se traži u tenderskoj dokumentaciji, počev od Vršca gde se tražilo 11 hiljada i nešto sijalica da se zameni, sada je u Zaječaru narastao pa glasi 18 hiljada i nešto u tenderskoj dokumentaciji. Znači tenderi se crtaju za onoga ko treba da izvodi radove. Ono što je najgore je da se cela ova stvar pominje kao ušteda električne energije. Postoje gradovi u Srbiji koji su se odlučili da ne krenu u javno – privatno partnerstvo, nego da probaju da ovaj posao odrade sami. U tim gradovima se desilo da je posao ovakve vrednosti koštao desetostruko manje. Imate grad u Srbiji koji je uzeo kredit od evropske banke za obnovu i razvoj i imao 20 % učešća za ove radove koji je trebalo da da i njemu je ceo ovaj kredit izašao na 480 hiljada evra za menjanje 6 hiljada i 200 sijaličnih mesta“.objašnjava Stojadinović.

On ističe da Zaječar ovim tenderom menja 9 hiljada i 399 sijaličnih mesta, a građani Zaječara će ovo sve platiti preko 8 miliona evra.

„Ako se to prosto podeli ispada da grad Zaječar plaća po sijaličnom mestu 833 evra, a realna cena se kreće između 60 i 75 evra. Građani Zaječara, ovo čemu danas prisustvujemo je klasična pljačka, klasično izvlačenje para iz budžeta grada Zaječara koje se radi na teritoriji cele Republike Srbije i koja sprovodi Srpska napredna stranka“.- zaključio je Stojadinović.

Stojadinović je kazao i to da pošto Timok održavanje radi zamenu javne rasvete, oni  imaju predlog i imali su predlog, preduzeće koje se bavi zamenom javne rasvete je moglo da napravi projekat, da konkuriše kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Ja verujem da bi ušteda za grad Zaječar bila u nivou od 5-6 miliona evra. Toliki kredit bi dala Evropska banka za obnovu i razvoj na osnovu projekata energetske efikasnosti“.- kazao je on.

On se dotakao i poslovanjem vezano za preduzeće parkiranje projektovanje i nadzor Zaječara.

„E sada, mene interesuje ovo, ako smo imali plan poslovanja koji je bio na 50 i nešto miliona dinara, realizovano je koliko sam ja video 31 milion dinara je realizovan za ovu godinu i vi ste u tom programu imali subvencije od grada Zaječara  u tom programu od 10 miliona dinara. 10 miliona dinara od kojih koliko ja vidim ovde u planu poslovanja niste dobili ni dinar od osnivača. Niste dobili ni dinar i završili ste ovu godinu sa gubitkom od 5 miliona dinara. Sada ja vas pitam, kada proširujete vašu delatnost i kada stavljate u plan poslovanja 77 miliona dinara, stavljate prihod na stranu, da li sam ja dobro video ili mi se učinilo da grad Zaječar ponovo treba da vam da 15 miliona dinara u tom planu poslovanja, a da je rashodna strana 71 milion dinar, znači vi pod pretpostavkom da grad Zaječar neće ispuniti svoju obavezu kao što nije ispunio ni ove godine, vi ste u startu kao preduzeće u gubitku od 9 miliona dinara, ako se ne varam. Znači vi sami kao preduzeće, bez pomoći grada Zaječara o ovom planu poslovanja ste u gubitku od 9 miliona dinara. Je l sam u pravu? Znači dolazimo do situacije da pravimo još jedan gubitaš preduzeće, koji bez pomoći grada, odnosno osnivača, neće moći da funkcioniše pozitivno na tržištu. Da napomenem, pomenuto preduzeće odužilo građane Zaječara preko firme advokatske kancelarije iz Paraćina, za iznos od 700 hiljada dinara. Prodali ste potraživanje i bilo je 700 hiljada dinara, to nam se obrazlagalo sa likvidnošću preduzeća, a ta vrednost nije vrednost pola mesečne plate za sve radnike preduzeća, a Zaječarcima je stigla višestruko na naplatu opomena od advokatske kancelarije iz Paraćina i advokatska kancelarija iz Paraćina je uzela novac građana Zaječara“kazao je on.

Odbornica Demokratske stranke Dragana Rašić kazala je da je njeno obraćanje u najvećoj meri i najviše tiče građana Zaječara i nada se da će imati prilike da odslušaju i da već slušaju čitavu ovu diskusiju o ovim jako važnim temama koje će u najvećoj meri pogoditi budžet grada Zaječara.

Foto: Glas Zaječara – Dragana Rašić, profesorka

„18 miliona dinara ili 150 hiljada evra ćete dati za izgradnju spomenika generalu Coloviću i generalu Gambeti. Spomenik u vreme krize, u vreme kada privreda ne radi, kada sve staje, znači molim vas, u ovom trenutku ekonomske krize, u ovom trenutku Covid situacije kada je privreda mala dovedena u pitanje, kada je u pitanje dovedena ekonomija i funkcionisanje, kada imamo najave poskupljenja za sledeću godinu, mi ćemo iz budžeta dati 150 hiljada evra za spomenike, gospodo, pa ja ne mogu a da se ne prisetim svih vaših veličanstvenih gradilišta i svih vaših trošenja kada govorimo o budžetu. 3 i po miliona pre ne znam koliko godina smo dali za samo rekonstrukciju novogodišnje rasvete, za cveće više ne mogu ni da se setim koliko smo dali, dakle jako puno novca za izdvajanje za nešto što uopšte nije prioritet, posle vas će ostati Sunčana staza na Kraljevici i kanta od 100 evra, to je sve što će danas ostati. I ova dva spomenika, da roditelji mogu da pozovu svoju decu da im kažu kako im grad napreduje, tu decu koja su otišla odavde zato što nemaju uslove da se ovde zaposle i da žive normalno jer nema zaposlenja, ne radi se na privredi, ne radi se ništa da bi se poboljšali uslovi. Odlaze ljudi, to treba da vam bude jasno, a mi ćemo 150 hiljada evra iliti 18 miliona dinara da budem precizna, dati za spomenike. Izvrsno, fantastično“istakla je Dragana Rašić.

Ona je kazala da kada govorimo o privatno – javnom partnerstvu, kada je uključena treća strana, ona ne radi za ratluk, kiselu vodu i kafu, nego radi za neke ozbiljne novce, i vlast na ovaj način izvlači taj novac.

„Samo ću vam pomenuti privatno – javno partnerstvo. Gospodin Ničič je pre par godina bio oduševljen privatnim –  javnim partnerstvom između grada Zaječara i  znamo kako se to završilo, ostali smo bez grejanja jedne godine, a kako će se tek završiti i koliko će to koštati građane, to ćemo videti kada bude bio sudski epilog, kada budemo saznali koliko para treba da damo. E toliko o privatno – javnom partnerstvu. E sada isto privatno – javno partnerstvo, gle čuda, opet kada je grejanje u pitanju. I nije sporno koju mi biomasu, koje to gorivo zapravo koristimo za grejanje. Šta je sporno u čitavoj ovoj priči? Šta smo uradili kao grad, da povećamo pre svega efikasnost. Efikasnost za to isto grejanje. Pogledajte na šta vam liči Avnoj na primer, pogledjte zgrade kojima se oljuskala fasada, o kakvoj mi to pričamo termoizolaciji, šta vi grejete? Da li ste o tome razmišljali? Da li ste razmišljali o subvencijama te vrste, osim što dajete 150 hiljada za spomenike, da li ste razmišljali da možete da subvencionišete na primer da se uradi bolja termoizolacija? Sa druge strane, šta ste uradili po tom pitanju da ja kao građanin Zaječara imam pravo i mogućnost da se grejem onoliko koliko želim i onoliko koliko mi je potrebno. Mi i dalje grejemo prazne stanove“.istakla je Rašićka.

Ona je kazala da imamo situaciju da od 8h do 15h dok su ljudi na poslu, grejemo prazne stanove, u nekim krajevima kipujemo prozore, skidamo se na majice sa kratkim rukavima, a u nekim krajevima se smrzavamo.

„Šta smo uradili sa tom efikasnošću? Šta smo uradili sa tim da ponudimo građanima da se uvedu termoregulacione glave u radijatore. Da imate mogućnost da zatvorite kada nećete da grejete, da imate mogućnost da utičete na to koliko ćete da trošite i koliko ćete da platite. Ni o čemu niste vodili računa, sada samo kada govorimo o vrsti goriva. Ljudi, o vrsti goriva možemo da se dogovorimo tek onda kada sve ovo budemo ispunili. Kada budemo ispunili, e onda će nam biti lako da izaberemo da li će to biti biomasa ili će biti neko drugo. Sa druge strane, sama toplana, gde će biti izgrađena? Ko će obezbediti tu biomasu? Kako će se prevoziti? Gde će se skladištiti? Ozbiljna problematika, a mi razgovaramo i ćaskamo o tome. Nadam se zaista da će građani ovo ispratiti i da će na kraju dati svoj sud o svemu ovome. Ozbiljno pričam, a vi se vrlo neozbiljno ponašate“zaključila je ona.

Šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke Tatjana Stojanović osudila je reči i napade opozicije na gradske čelnike.

Foto: Screenshot zamedia youtube

„Nije mi jasno kada je javna rasprava trajala od 24. novembra do 8. decembra, zašto oni isti koji se mesecima nisu interesovali o radu i funkcionisanju lokalne samouprave, nisu se zainteresovali i dali neke pametne inicijative, za formiranje budžeta za 2021. godinu“.- upitala je ona.

Program poslovanja Javnog komunalnog prеduzеća „Timok-održavanjе“ za 2021. godinu, kao i Pravilnik o radu ovog prеduzеća usvojеn jе na 42.sеdnici Skupštinе grada.

Usvojеn jе i Program poslovanja Javnog komunalnog prеduzеća „Parkiranjе, projеktovanjе i nadzor“ Zajеčar za 2021. godinu, Rеšеnjе o davanju saglasnosti Javnom komunalnom prеduzеću „Parkiranjе, projеktovanjе i nadzor“ Zajеčar, a saglasnost jе data i na Plan zimskog održavanja ulica i putеva na tеritoriji grada Zajеčara, na Rеšеnjе o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog komunalnog prеduzеća „Higijеna Zajеčar“ Zajеčar za 2021. godinu, kao na i Rеšеnjе o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog komunalno-stambеnog prеduzеća „Zajеčar“ za 2021. godinu.

Odbornici su usvojili i Rеšеnjе o imеnovanju dirеktora Cеntra za socijalni rad u Zajеčaru.

Dato jе zеlеno svеtlo i na Odluku o obrazovanju Štaba za vanrеdnе situacijе grada Zajеčara, na Odluku o usvajanju Lokalnog akcionog plana za Romе grada Zajеčara kao i na Rеšеnjе o razrеšеnju i imеnovanju člana Školskog odbora Tеhničkе školе u Zajеčaru.

Reklame