Usvajanjem predloga izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja javnost će ostati bez prava na istinu, jer usvajanjem izmena pristup informacijama o radu velikih sistema kao što su Železnice Srbije i Koridori Srbije biće gotovo nemoguć.

Inicijativa „Srbija do informacija“ koju je pokrenula CRTA za cilj ima sprečavanje usvajanja novih izmena zakona, a u sklopu ove incijative crtin „Deda Mraz“ posetio je danas i Zaječar.

Sa Davorom Dimitrijevićem razgovarali smo ovoj incijativi danas u Omladinskom centru:

„Deda mraz je simbol svega dobrog, Deda mraz nam donosi poklone, ali je ovih dana u problemu zato što pored poglona izgleda da će morati da nam poklanja i informacije o tome šta rade preduzeća, šta rade institucije u naše ime i kako troše naš novac.“

„Zbog toga smo danas u Zaječaru, da sa Zaječarcima i Zaječarkama zajedno spasemo Deda Mraza od novih poslova i da ostavimo da samo donosi poklone, a da informacije od javnog značaja budu prepuštene zakonima, a ne Deda Mrazu.

Problem u pogledu novih izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja  je u tome što građani više neće moći da traže informacije od velikih ssistema i budžetskih potrošača kao što su Železnice Srbije i Koridori Srbije. Oni građani koji ipak budu želeli da dođu do informacija, to pravo će moći da ostvare samo kroz višegodišnje sudske sporove.“ – zaključio je Davor Dimitrijević.

„CRTA“ predlaže da se predložene izmene Zakona odbace, i upravo je to cilj kampanje „Srbija do informacija“.

Deda Mraz je sa svojim karavanom do sada obišao više gradova Srbije, a inicijativu je podržalo više od osamdeset medijskih kuća iz svih krajeva Srbije.

 

Reklame