Reklame

Širenje površinskog kopa u Krivelju dovelo je pod znak pitanja budućnost osnovne škole „Đura Jakšić“,  ali je istovremeno ukazalo i na niz nepravilnosti u radu uprave osnovne škole „Branko Radičević“ iz Bora.

 

Širenje površinskog kopa u Krivelju po svoj prilici rezultiraće preseljenjem ovog borskog sela, ali, kako se čini, i zatvaranjem osnovnše škole „Đura Jakšić“ u kojoj đaci iz ovog sela provode školske dane.

Preseljenjem sela pod znak pitanja dovedena je budućnost kolektiva ove škole, ali je istovremeno otvoreno i pitanje o zakonitosti u radu uprave osnovne škole „Branko Radičević“ iz Bora čiji je direktor Radiša Petković, tvrde prosvetari, između ostalog dao netačne podatke kako bi dobio saglasnost da raspiše konkurs za prijem učitelja. Direktoru je odobreno i raspisivanje konursa za prijem u radni odnos kuvara, iako škola ne priprema užinu, niti se u školi užina poslužuje. Takođe,u prethodnom periodu škola nije raspisivala tender, odnosno javnu nabavku za kupovinu namirnica potrebnih za pripremu užine, zbog čega postoji sumnja da je reč o fiktivnom radnom mestu koje se plaća iz budžeta republike.

Tragom ovih informacija obratili smo se direktoru osnovne škole „Branko Radičević“ sa molbom za izjavu vezano za navode da postoje nepravilnosti u pogledu raspisivanja konkursa. Odgovor na postavljena pitanja nismo dobili, već samo kratku i neformalnu izjavu direktora da ove navode plasiraju ljudi kojima smeta uspeh koji postiže osnovna škola na čijem je o čelu, kao i da je u pitanju hajka koju organizuju opoziciono orijentisani prosvetari.

Kako nismo uspeli da dobijemo odgovor na postavljena pitanja vezano za sporne konkurse, obratili smo se Goranu Manojloviću, predsedniku Gradskog odbora Unije Zaječar, koji je bio voljan da nam da izjavu.

U svom obraćanju izneo je da je na adresu Gradskog odbora tačnije 25.2.2020. godine stigla pisana prijava  (data u prilogu)o nezakonitom radu u OŠ „Branko Radičević“ u Boru, koju su potpisali zaposleni OŠ „Dušan Radović“ u Boru.

Prijava prosvetnih radnika OŠ Dušan Radović, foto: Glas Zaječara

„U prvi mah pomislili smo da je u pitanju možda rat između dve konkurentske škole, ali kada smo malo bolje analizirali uvideli smo da postoji  sumnja da se u školi krši zakon. Dok smo konsultujući pravni tim sindikata razmišljalii da vidimo šta i kako da postupimo iznenada se  otvorio  novi problem, da je sindikat OŠ „Đura Jakšić“ iz Krivelja dana 28.02.2020. godine obratio, da se selo gasi, jer se rudarski kop širi, pa samim tim i škola nestaje. Sindikat ove škole hteo je da zaštiti svoje zaposlene i zatražio je da se odobreni konkuris za Bor na neodređeno stopiraju, tačnije da kolege koje treba da budu tehnološki viškovi  u OŠ  „Đura Jakšić“ u Krivelju da mogu da se preuzmu u neku od škola gde treba da idu konkursi. Gradski odbor Unije Zaječar podžao je tu inicijativu, a podrška je dobijena od sindikata iz Knjaževca, Kladova i Boljevca, jer smo shvatali da su kolege iz OŠ „Đura Jakšić“ iz Krivelja su  u problemu i treba im pomoći. Veliko nerazumavnje  imao je Radiša Petković, direktor OŠ „Branko Radičević“ u Boru, koji je koordinator osnovih škola u Boru, gde je kolege koje su došle u školsku upravu da zatraže pomoć usmeravao da su došli na pogrešno mesto i da pomoć treba da traže kod gradonačelnika. Gradski odbor i dalje smatra da  je to potpuno netačno, jer se zbrinjavanjem viškova bavi školska uprava, tačnije radna pogrupa za praćenje angaživanja pri školskoj upravi, a ne gradonačenik, jer to ne spada i domenu ingerencije gradonačelnika. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je takođe obaveštena i  dala je doprinos , da se hitno dopisom obavesti  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  o ovom slučaju, tako da se nadamo da će da se stvar reši i da ćemo zbrinuti kolege iz OŠ „Đura Jakšić“ Krivelj.“ – istakao je Goran Manojlović

Dana 03.03.2020. godine na e-mail  adesu stigao je dokument u kome je napisana  biografija  Radiše Petkovića, direktora OŠ „Branko Radičević“ u Boru.

„Biografija“ direktora, foto: Glas Zaječara

„Ovog puta sadržaj bio je obimniji, sa jako više detalja. Ono što smo mogli da proverimo i što je vidljivo jeste da je direktor prikazao da je upražnjeno mesto nastvanika razredne nastave od 20.09.2017. godine, jer se odobravanja kokursa vrši za zaposlene u periodu 1. janura 2016 – 31. decembra 2017. Godine. Po nezvaničnim informacijama od kolega dobili smo da je upražnjemo mesto učitelja negde od oktobra 2018. godine.“ – istakao je Manojlović

Prikaz slobodnih radnih mesta, foto: Glas Zaječara

„Na Listama slobodnih mesta od tada škola iako je imala zakonsku  obavezu da to redovno ažurirana, to upražnjeno mesto nikada nje prikazivala, što se vidi pretragom sajta http://liste.mpn.gov.rs/ . Na Listi slobodnih mesta od 2.3.2020. škola je prikazala slobodno  mesto nastavnika razredne nastave, što se vidi sa fotografije.“ – dodaje Goran Manojlović

Prikaz slobodnih radnih mesta, foto: Glas Zaječara

„Što se tiče kuvarice, da bi se hrana spremala  škola mora da nabavi namirnice. U prijavi je navedeno da škola nije sprovela javnu nabavku. Pretražili smo sajt Uprave za javne nabavke i utvrdili da škola nije od avgusta 2019. godine vršila javnu nabavku namirnica za pripremanje užine. Sve ovo je kod nas izazvalo veliku sumju pa smo odlučili da se obratimo nadležnoj prosvetnoj inspekciji da sve navode proveri, a pošto sumnjamo u ispravnost datuma od kada je mesto nastavnika razredne nastave upražnjeno za nastavnika razredne nastave obratićemo se i Osnovnom javnom tužilštvu u Boru da proveri da li postoje elementi krivičnog dela. Zbog ove situacije dana 4.3.2020. godije obratili smo se saopštenjem za javnost.“ –  kazao je Manojlović

Saopštenje za javnost, foto: Glas Zaječara

„Kada dobijemo pisane odgovore nastavićemo dalju borbu.“ – zaključio je Manojlović

Reklame