Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da osuđuje ometanje rada novinarske ekipe TV N1 i pretnje koje je izrekao radnik obezbeđenja ispred zgrade kompanije „Aseko“.

Ekipa TV N1 juče je sa javne površine pokušala da snimi zgradu u kojoj je sedište kompanije „Aseko“, o čijem poslovanju su radili prilog, kada im je prišla osoba sa vidnim oznakama obezbeđenja „G4S“ i pokušala da ih spreči u obavljanju novinarskog zadatka.

Radnik obezbeđenja je u jednom trenutku uz verbalni pokušaj da odvrati ekipu od snimanja to učinio i fizički, stavljajući ruku na objektiv kamere.

„Dosadan si“, obratio se radnik obezbeđenja snimatelju i zatim zapretio: „Dođi u moju kuću upucaću te ko zeca, još kad te vidim odakle si došlo“.

Iz kompanije Aseko je posle tog nasrtaja na novinare saopšteno da radnik obezbeđenja nije zaposlen, niti angažovan u njihovoj kompaniji.

Udruženje je podsetilo da je prema odredbama Krivičnog zakonika za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

U saopštenju se dodaje da će UNS o nasrtaju na novinare TV N1 obavestiti Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara u kojoj su uz predstavnike Udruženja i drugih novinarskih i medijskih udruženja visoki predstavnici policije i tužilaštva.

Izvor: Danas

Reklame