foto: mail.studiostructura.rs

Fabrika „Gorenje Home“ iz Zaječara je tokom vanrednog stanja preregistrovala svoju delatnost u Agenciji za privredne registre (APR) i umesto proizvodnje električnih aparata, od sada će pretežna delatnost ove fabrike biti „iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima“, navedeno je na zvaničnom sajtu APR-a, piše Nova.rs.

Prema podacima dostupnim javnosti, rešenje o promeni delatnosti fabrike “Gorenje Home” izdato je 9. aprila 2020. godine.

Kompanija “Hisense Gorenje Evropa” tokom prošle nedelje je najavila da je zbog pandemije koronavirusa prinuđena da otpusti hiljadu radnika iz svojih fabrika u Evropi.

U saopštenju kojim objašnjavaju kako će se to odraziti na zaposlene u srpskim filijalama, navedeno je samo redukovanje broja zaposlenih u Valjevu, dok se “Gorenje” u Zaječaru ne spominje.

Posle saznanja portala Nova.rs da je fabrika u Zaječaru preregistrovala delatnost, zvanične informacije o sudbini zaposlenih nismo mogli da dobijemo ni od menadžmenta ni od sindikata. Za razgovor je jedino bio raspoložen jedan radnik, koji je želeo da ostane anoniman.

“U fabrici nešto nije u redu”

Radnik zaječarskog Gorenja za portal Nova.rs kaže da u fabrici sve vodi ka tome da se, kako navodi, “ugasi” proizvodnja. On je podsetio da su u Zaječaru radila tri pogona, ali da je pre nešto više od godinu dana prekinuta proizvodnja veš mašina i ugradnih rerni.

“Nama su dva pogona potpuno prazna, mašine na kojima smo pravili ugradne rerne i veš mašine su razmontirane i vraćene u Sloveniju. Mi trenutno radimo na proizvodnji sanitarnih uređaja, ali i za to imamo obezbeđen materijal samo do kraja maja”, navodi naš sagovornik i svoju sumnju da u fabrici “nešto nije kako treba” obrazlaže ranijom praksom.

Foto: apr

“Mi smo ranije uvek imali plan proizvodnje za nekoliko meseci unapred, a sada je taj plan napravljen do 31.maja. Znamo da nešto nije u redu, ne nabavlja se novi materijal za proizvodnju, a već neko vreme ne popravljaju nam ni mašine na kojima radimo”, tvrdi ovaj radnik i navodi da su zaposleni zabrinuti zbog takvog stanja u fabrici.

Gorenje pregovara sa sindikatom oko otpremnina

U kompaniji “Gorenje Hisense” nisu mogli zvanično da potvrde da li će proizvodnja u Zaječaru biti u potpunosti obustavljena.

Portal Nova.rs od izvora koji je blizak kompaniji saznaje da su prošle nedelje počeli razgovori sa sindikatom u vezi sa isplatom otpremnina zaposlenima. Takođe, naš izvor navodi i da “Gorenje” pregovara sa dva zainteresovana potencijalna partnera, koji bi dugoročno iznajmili prostor fabrike u Zaječaru i tu razvijali svoju delatnost.

Zaječarsko “Gorenje” već dve godine posluje sa gubicima, tvrdi naš sagovornik i dodaje da je pronalaženje partnera za fabriku rezultat strateške odluke o fokusiranju na osnovni biznis, odnosno proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo i izlasku iz svih sporednih delatnosti.

Naš izvor podseća, da je u okviru tih strateških odluka, “Gorenje” već prodalo dve svoje fabrike, “Surovinu” iz Maribora i “Tiki” iz Stare Pazove.

Ko će se useliti u prazne pogone?

U Zaječaru se sve glasnije priča da bi u prazne pogone fabrike “Gorenje” mogla da se “useli” kompanija za proizvodnju električnih instalacija za automobilsku industriju “Aptiv” iz Irske, sa kojom je grad potpisao Memorandum o razumevanju u decembru prošle godine, prenose zaječarski mediji.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je u više navrata timočkim medijima izjavljivao da će prvi radnici kompanije “Aptiv” početi sa obukom i radom u praznim pogonima “Gorenja”. On je ovog vikenda za radio “Magnum” izjavio da je će “Aptiv” graditi svoju fabriku, ali da će dok ne napravi halu, poslovati u pogonima Gorenja.

“Izgradnja fabrike je proces, koji traje od godinu do godinu i po, a do tada će “Aptiv” raditi u pogonima Gorenja“ izjavio je Ničić za radio “Magnum” .

“Gorenje” otvorilo fabriku uz subvencije države

Fabrika “Gorenje Home” u Zaječaru, otvorena je u martu 2012. godine u pogonima nekadašnje firme “Porcelan”, koju je ovaj slovenački gigant kupio u stečaju.

Gorenje je tada za otvaranje fabrike dobilo novčanu podršku države od oko 10.000 evra po radniku, kroz Program za podsticaj direktnih investicija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA.

U isto vreme, kako je pisao Insajder, država je davala 2.000 evra po radniku za fabriku “Gorenja” u Valjevu.

Fabriku u Zaječaru 2012. godine otvorili su tadašnja potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić.

Tadašnji gradonačelnik Valjeva je optužio Ministarstvo ekonomije da je, umesto planirane izgradnje nove fabrike u Valjevu “velikim subvencijama motivisalo Slovence da promene ranije planove”, a ovo je 2011. uzdrmalo i celu Vladu Srbije – tadašnju vlast u Zaječaru držao je Mlađan Dinkić i njegovi Ujedinjeni regioni Srbije.

Inače, prva fabrika “Gorenja” u Srbiji je otvorena 2006. Od tada je ova kompanija dobijala i subvencije države.

Slovenačku kompaniju “Gorenje” 2018. godine, kupila je kineska grupa Hisense.

Izvor: Nova.rs