Danas je zasedao Štab za vanredne situacije u Zaječaru. Na sednici Štaba doneta je odluka o prestanku važenja vanredne situacije na teritoriji grada Zaječara.

„Imali smo oko 300 poziva i na svaki blagovremeno reagovali“, istakla je zamenica gradonačelnika Marina Milić  i zahvalila se svima koji su pružili pomoć ugroženom stanovništvu.

“Iako se strahovalo da će zbog naglog topljenja snega, kiše i atmosferskih voda najviše problema imati meštani zaječarskog naselja Višnjar, zahvaljujući angažovanju Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, Sektoru za vanredne situacije, pripadnicima vojske, Srbija vode i svima, najgori scenario je izbegnut, a bedemi su ojačani, interventni nasipi su završeni i ne postoji nikakva mogućnost da se Beli Timok izlije. Ono što je bio problem pojedinim vlasnicima udaljenih njiva u ovom naselju su atmosferske vode koje su se javile usled okolnosti u kojima smo se nasli proteklih dana. Većih problema je takodje bilo u Vražogrncu gde je reagovano pumpama kojima je ispumpavana voda i stanje je dovedeno u red. Velike probleme su Zaječarcima pravile i nabujale vode, Šljivarskog puta, Belog brega i ostalih okolnih brda koje su sanirane imajući u vidu takodje i vremenske prilike i mogućnost da ne dodje baš do naglog topljenja snega i da se izbegne onaj scenario iz 2010. godine i one nisu predstavljale veći problem ovih dana. Svi smo se zajedno angažovali i pokazali kako treba da se reaguje u vanrednim situacijama”, naglasila je zamenica gradonačelnika.

“Beli Timok je u padu, dok je Crni Timok u odnosu na juče u porastu za pola metra”, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Zaječara Branislav Matić.

“Situacija što se tiče Belog i Crnog Timoka od jutros, tačnije od 9 sati je dobra. Beli Timok je na koti 170 cm sa tendencijom pada i dalje, jer nam od Knjaževca i dalje opada, tako da će on narednih dana biti u padu. Crni Timok je za pola metra porastao u odnosu na juče i dostigao je kotu 390cm i on će tek ovih dana biti jak, zato što se naglo topi sneg sa teritorije opštije Boljevac i svim pritokama koje pune Crni Timok tako da ćemo to propratiti, ali ne očekujem nikakvu veliku i dramatičnu situaciju oko Crnog Timoka, naglasio je Matić.

Sednica je održana u maloj Sali Gradske uprave.

Izvor: fira.rs

Reklame