Aleksandar Obradović Foto: N1 Printscreen
Reklame

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu danas je donela rešenje kojim se prema okrivljenom Aleksandru Obradoviću ukida mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta, saopšteno je iz Višeg suda, piše Insajder.

Iz obrazloženja odluke proizilazi da je sudija za prethodni postupak izvršila uvid u dostavljene spise, kao i dopis Višeg javnog tužilaštva od 18.12.2019.godine u kojem se javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu, te je našla da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera, ni okolnosti predviđene članom 211 stav 1 tačka 3 Zakonika o krivičnom postupku, stoji u saopštenju.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

Obradoviću se, kako se navodi, stavlja na teret izvršenje krivičnog dela odavanje poslovne tajne.

Na pitanje Insajdera zašto je Obradoviću uopšte određen pritvor, nedavno su u Višem sudu u Beogradu rekli da je to učinjeno kao mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Aleksandru Obradoviću je nakon privođenja određena prvo zabrana napuštanja stana kao mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka. Nakon žalbe tužioca, sudija je preinačio rešenje i odlučio da Obradovića zadrži u pritvoru u Centralnom zatvoru, gde je bio do 14. oktobra kada je Apelacioni sud ukinuo to rešenje i vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje.

U istom danu, Viši sud doneo je prvobitnu odluku i Obradovića pustio u kućni pritvor odnosno naložio mu meru zabrane napuštanja stana, što je samo za stepen blaža mera od zatvroskog pritvora.

Aleksandar Obradović u pritvoru se nalazi od hapšenja 18. septembra, a uhapšen je tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms Voč objavljena informacija o trgovini oružjem po povlašćenim cenama firmi koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra policije Nebojše Stefanovića.

Javnost je za sve to saznala posle više od 20 dana od hapšenja kada je NIN objavio da se Obradović nalazi u zatvorskom pritvoru zbog istrage koju vodi Posebno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Ovo tužilaštvo oglasilo se tek skoro mesec dana nakon hapšenja navodeći da je istraga protiv Obradovića „usmerena ka radnjama koje je osumnjičeni preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu“.

Istovremeno, iako postoje dokazi da je Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića predstavljao firmu GIM, Agencija za borbu protiv korupcije tvrdi da Branko Stefanović nije ni na koji način angažovan u privrednom društvu GIM. Kako je navedeno u saopštenju, Agencija je zaključila da kupovina naoružanja Krušika od strane GIM-a ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno da „ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje ministarske funkcije“.

Izvor: Insajder