Reklame

Punih je osam godina kako Zaječar nemaju pristojnu zelenu pijacu. Građevinsko ruglo koje ni na šta ne liči podignuto na mestu nekadašnje pijace u samom centru grada, jedan od predizbornih aduta URS-a, već je dugo predmet spora i političkih trvenja, a najveću cenu plaćaju građani.

I kako koja vlast dođe(ili se vrati, svejedno – kontinuitet je važan) obećava rešavanje problema, ali se i dalje ništa ne dešava.
Činjenica je da je gradsku pijacu svojim naduvanim ambicijama zeznuo Boško. Sasipajući drvlje i kamenje na svog dojučerašnjeg kompanjona, problem je navodno pokušao da reši Mirković. Vratio se Boško koji pljuje svog prethodnika, misleći verovatno da su svi Zaječarci zaboravni i da se ne sećaju ko je i kako otpočeo pustošenje gradskog budžeta.

Pijace i dalje nema. Jedini korak napred je to što je posle osam godina Boško Ničić konačno priznao da podignuto zdanje uopšte nije po projektu pijaca već javna garaža.

Krenimo redom. Ugovor o izgradnji tog objekta potpisan je 17. 11. 2010. godine i u Ministarstvu za NIP je zaveden pod brojem 404-02-370/8/2010. Potpisali su ga Verica Kalanović u ime nadležnog ministarstva, Boško Ničić u ime grada Zaječara i u ime izvođača radova (gle, čuda!)“Kolubara”d.o.o. iz Mionice i “Ratko Mitrović – niskogradnja” d.o.o. Branislav Čičarević.

Projekat su osmislili tada čelni ljudi „Direkcije za izgradnju“ direktor Ljubomir Đuričić i njegov zamenik Zoran Milovanović.
Od 102 miliona dinara, koliko je bill ugovorena vrednost radova, NIP je obezbedio 80 miliona, a ostatak grad iz budžeta i kredita Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj..

Iako su neki tvrdili da je u pitanju projekat javne garaže, jer je NIP mogao da finansira objekat saobraćajne infrastrukture a ne i pijace, tadašnji (i sadašnji) gradonačelnik verbalno se obračunavao sa svima (a bilo ih jako malo) koji su imali hrabrosti da na to ukažu.

Da će rok izgradnje od 120 dana biti premašen bilo je vrlo brzo jasno jer se pokazalo da ispitivanje tla nije urađeno kako treba, pa bi betonski stubovi bez šipova bili nestabilni. Nađeno je solomonsko rešenje – 31.8.2011.potpisan je ugovor o dodatnim radovima, a grad se obavezao da će platiti dodatnih 26 miliona dinara. Precizirano je da će objekat biti završen za 40 dana.

Vreme je prolazilo, kraj radovima ni na vidiku, ali to nije smetalo da u jeku predizborne kampanje 2012.godine visoki funkcioneri URS-a Mlađan Dinkić, Verica Kalanović i Boško Ničić svečano otvore „Skadar na Bojani“, kako ga zaječarci nazivaju. Bez upotrebne dozvole.

Možda je Ničić pomislio da će skupi građevinski poduhvati ( uglavnom propadaju nezavršeni) biti njegovi izborni aduti, ali se prevario. Uzalud zidana zdanja i praznu gradsku kasu iskoristila je tada opoziciona SNS i zbacila Ničića s vlasti.

Vlast se promenila, muke su ostale. Najviše su propatili prodavci koji su uz rampu dovozili voće i povrće na betonski krov nikad korišćene garaže i preznojavali se na letnjoj žegi, dok ih je zimi šibala košava.

Marta 2014. godine Tužilaštvo je dalo nalog da se pijaca i javna garaža zatvore, a krajem aprila 2014. službena lica Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave u Zaječaru su po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica DOO „Kolubara“ Mionica, kojima su se na teret stavljale zloupotrebe prilikom izgradnje javne garaže sa pijacom i rekonstrukcije ulica Radničke i Kursuline u Zaječaru.

Za prodavce nova muka, najpre su izmešteni na privremenu lokaciju na Popovoj plaži, a onda i ispod nadzidane nekadašnje buvlje pijace.

SNS i Mirković se razilaze, a njegov naslednik na mestu predsednika Skupštine grada Stefan Zankov i gradonačelnik Velimir Ognjenović najavljuju da će „gordijev čvor“ konačno biti raspetljan.

foto: screenshot Istočne vesti, 14.4.2016

Radovi nisu završeni, ruglo ostaje ruglo.

Prolazi još jedan izborni ciklus i na vlast se vraća, sada naprednjak, Boško Ničić, koji računa na zaboravnost sugrađana i ponovo prodaje priču o gradskoj pijaci.

Nepunih mesec dana nakon ustoličenja, na konferenciji za novinare 29.6.2017. Ničić slavobitno najavljuje završetak „skadra“ do kraja kalendarske godine, uz napomenu da prethodna vlast nije želela da zatraži upotrebnu dozvolu za objekat a da je on već podneo zahtev Direkciji.

foto: screenshot Istočne vesti, 29.6.2017.

Ničić je tada novinarima pokazao nalaz komisije Direkcije za veštačenje, vodotehniku, gasifikaciju i inženjering iz Niša u kome se navodi da je garaža uređena prema EU standardima.

Na dostupne podatke i pomenutu konferenciju za novinare pozvali su se i novinari Za medie, koji su su izgradnjom garaže i drugih predizbornih objekata bavili u tekstu objavljenom oktobra prošle godine.

foto: screenshot Za media, 16.10.2017.

U tom tekstu se između ostalog navodi:

“ I evo sada, na pragu zime, odbornici vladajuće koalicije u Skupštini Zaječara su izglasali da se za završetak radova na ovom objektu iz budžeta izdvoji 2.927.144 dinara, mada nije rečeno i šta će se za ovaj novac uraditi…Takođe, u nedavno rebalansiranom budžetu uveden je i projekat Natkrivanje javne garaže sa halom sireva za koji je predviđeno 5.000.000 dinara, od čega u 2017. za početak realizacije million dinara, a ostatak u 2018.“

Ne da je 2017.godina završena, već smo potrošili i dve trećine 2018.godine, a „Skadar“ ni da mrdne. Novac dodeljen za sufinansiranje medija ugasio je novinarsku znatiželju, tako da o garaži skoro niko više i ne govori.

Nemoguće je da se od juna prošle godine čeka upotrebna dozvola, koja samo što nije, a oni prethodni su to „namerno razvlačili“!
Nemoguće je da građani čijem se novcem finansiralo ovo građevinsko ruglo nisu nikada videli iscrpan izveštaj o svakom potrošenom dinaru na izgradnji „najsavremenije evropske garaže“, uključujući i 2,9 miliona dinara koje je vladajuća većina izglasala prošlog oktobra za završetak radova.

Izgradnja ovog nedefinisanog objekta u samom centru grada jedna je od promašenih investicija i niko nikada građane Zaječara neće moći da ubedi u suprotno. Nisu zaboravili Zaječarci ni sportsku halu u Kotlujevcu, ni stadion, ni balon nad bazenom….