Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije danas počinju pregovore o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu, a završni razgovori zakazani su za 14. septembar, jer je poslednji rok 15. septembar ove godine.

Savez slobodnih sindikata Srbije (SSSS) i sindikat UGS „Nezavisnost“ traže da se minimalna zarada sa sadašnjih 30.022 dinara poveća na oko 37.000 koliko košta minimalna potrošačka korpa.

Sindikati tvrde da je uprkos krizi zbog pandemije razlog za povećanje cene rada i činjenica da je ranije dogovoreno da se minimalac po vrednosti izjednači sa minimalnom korpom namirnica sledeće godine za koju se sada pregovara.

Poslodavci se zalažu da se pregovori o minimalnoj ceni rada odlože do kraja godine da bi se bolje sagledalo stanje u privredi

Vlada Srbije se do sada nije izjašnjavala o povećanju minimalne cene rada, ali ukoliko se sindikati i poslodavci ne dogovore ima ovlašćenje da donese konačnu reč o visini minimalne cene rada.

UGS Nezavisnost: Nije postignut dogovor oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije danas su završili prvu rundu pregovora oko povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu, ali konačan dogovor nije postignut, već su izneti samo stavovi, a nastavak razgovora je predvidjen za sledeći utorak, rekao je član radne grupe sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić.

On je za Betu rekao da su sindikati, UGS „Nezavisnost“ i Savez slobodnih sindikata Srbije (SSSS) kao članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) zastupali stav da minimalna zarada treba da se poveća sa sadašnjih 30.022 dinara na 37.500 dinara, koliko košta minimalna potrošačka korpa.

To bi, kako je rekao Ristić, značilo da minimalna cena rada po satu poraste sa sadašnjih 172,54 dinara na 216,75 dinara.

Razlog za povećanje cene rada uprkos krizi zbog pandemije virusa COVID-19 je, kako ističu sindikati i činjenica da je prošle godine u SES-u postignut dogovor da minimalna zarada dostigne vrednost minimalne korpe u 2021. godini.

Predstavnici poslodavaca su se, prema njegovim rečima, na današnjim pregovorima zalagali da se minimalna cena rada poveća u skladu sa projektovanim rastom bruto domaćeg proizvoda za sledeću godinu od šest odsto.

Članovi radne grupe za pregovore koji zastupaju Vladu Srbije, odnosno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izneli su statističke podatke o makroekonomskim kretanjima, ali se nisu izjasnili da li se zalažu za povećanje minimalca.

Ristić je rekao da se očekuje da se predstavnici Vade Srbije izjasne u sledećoj rundi pregovora.

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije kao članovi SES-a treba da finalizuju dogovor 14. septembra za kada je zakazana sednica SES-a, a ako ne postignu dogovor o povećanju minimalne cene rada, odlučiće, kako je predvidjeno zakonskim propisom, Vlada Srbije.

Izvor:Beta, Danas, 

Reklame