Reklame

Učenici Zaječarske gimnazije Branko Grbić i Petar Vasiljević uz podršku profesorke Ane Pašalić, ostvarili su fantastične rezultate na državnom takmičenju iz informatike u Beogradu. Branko Grbić osvojio je prvu dok je Petar osvojio drugu nagradu.

Branko je ovim fenomenalnim uspehom obezbedio učešće na Srpskoj informatičkoj olimpijadi koja će biti održana 18-19.maja na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Branko Grbić

Zadaci su laki onoliko koliko si spreman„-rekao je za portal Glas Zaječara Branko Grbić.

“ Ja se spremam tokom cele godine, imam „online takmičenja“ na sajtovima za programiranje koji su napravljeni baš za vežbanje (nema nagrada, radiš zbog sebe).

Konkurencija je iz godine u godinu sve jača, ja sam od početka školske godine bio na vrhu liste i s obzirom na to da mi je trebalo gotovo dve godine da dostignem taj nivo, mogu reći da barem pedesetak njih je dosta „utrenirano“ za nagradu (na republičkom je bilo 89 učesnika).

Što se zadataka tiče na državnom takmičenju, prva dva zadatka su za mene bila dosta laka, mada sa video da se dosta učenika baš borilo oko tog drugog zadatka.

Prvi zadatak je rešilo malo manje od polovine učesnika, dok je drugi rešilo trinaestoro takmičara. Treći zadatak je bio dosta težak, u prilog govori u tome da niko nije uradio sva 3 zadatka (300 poena), već je maksimum bio 263 poena.

Očekujem nagradu na SIO, mislim da sam spreman za to, ali to zavisi i od dosta faktora, pomalo od vrste zadataka, sreće, koncentracije, kreativnosti za ideju zadatka…“ -izjavio je Grbić.

Branku želimo svu sreću na predstojećoj Informatičkoj Olimpijadi.