Foto: Tehnička škola
Reklame

Učenici Tehničke škole u Zaječaru,  Petar Ljubinković, Lazar Čebuković i Nikola Ristić, sa profesorom  Dejanom Nikolićem, učestvovali su proteklog vikenda na Maker festu u Novom Sadu koji je održan 8. i 9. juna u Novom Sadu.

Oni su radili na projektu koji je vezan za razvoj i upotrebu mikrokontrolera (arduino due) u kontroli životnih uslova u terarijumu. Parametri koji se automatski regulišu u terijumu su temperatura, vlažnost vazduha, protok vazduha i osvetljenost. Svi parametri se mogu očitati i regulisati preko mobilne aplikacije (bluetooth veza) i manuelno pomoću membranske tastature i lcd ekrana.

Foto: Tehnička škola

“Maker Fest” je nastao kao ideja da se u Srbiji održi manifestacija poput “Maker Fair”, koji se održava širom sveta i svakako je postao jedna od najpopularnijih sajamsko-kongresnih manifestacija. Osnovna namena je da se predstavi kakav nas svet očekuje pod uticajem novih tehnologija i obuhvatiće oblasti :

  • Pametni gradovi (Smart city)
  • Primenjena elektronika (Arduino, Raspberry Pi, Espresiff),
  • Robotika i automatika
  • “Internet of Things”
  • Digitalna fabrikacija (3D oprema, CAD i CAM softver)

Koncept ove manifestacije je da se na istom mestu, zajedno nađu obrazovne ustanove, udruženja, FabLab-ovi, razne tehničke sekcije sa jedne strane, i kompanije koje se bave proizvodnjom i primenom opreme iz sfere najnovijih tehnologija sa druge strane. Manifestacija je zamišljena kao dvodnevni događaj, organizovan u Master centru, koji bi obuhvatio više segmenata: izložbu radova mladih stvaraoca (škole, sekcije, radio klubovi…), predavanja u sali (do 100 mesta), radionice koje će se održavati drugog dana i poslovnu prezentaciju proizvodnog programa kompanija izlagača.