Narodni muzej Zaječar predstavljanjem kamerne izložbe „Ženska kosa kao umetnički izraz“, započeo obeležavanje manifestacije Muzeji za 10 koja će trajati od 13 do 19.maja.

“ Odlučili smo se da neke programe izmestimo van muzeja, tako smo danas u frizerskom salonu Petrović gde ćemo napravili jednu kamernu izložbu istorijskih frizura. Frizura i sama kosa je izraz mnogih stvari, ne samo mode nego i obreda koji su vezani za životni ciklus počev od najranijih vremena. U Rimu su postojali različiti tipovi frizura, frizure koje su nosili  mladi , neveste…Rimljanke nikad nisu nosile puštenu kosu osim ako nisu prisustvovale nekoj sahrani jer je puštena kosa bila simbol žalosti u Rimu u to doba.U Grčkoj su muškarci nosili dugu kosu kao odraz snage-rekla je Maja Živić direktorka Narodnog muzeja u Zaječaru.

Izložbu možete posetiti do 19 sati.

U nastavku programa obeležavanja manifestacije u pozorištu „Zoran Radmilović“ biće odigrana lutkarska predstava „Agencija za roditelje“ u izvođenju dramske družine Osnovne škole Desanka Maksimović.

Početak predstave je u 19 sati.