Foto: Glas Zaječara

U znak sećanja na žrtve Velikog rata, delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije i boračkih organizacija, položile su danas vence na spomenik Timočanima stradalim u Balkanskom i Prvom svetskom ratu na Trgu oslobođenja i time obeležli Dan primirja.

Veliki rat odneo je 20 miliona života, a Srbija je izgubila trećinu stanovništva. Zvanično je završen 11. novembra 1918. godine u 11 sati kapitulacijom Nemačke.

Foto: Glas Zaječara Dragoljub Nikolić

„11. novembar već nekoliko godina je praznik. To je dan kada je potpisano primirje posle Prvog svetskog rata. Prvi svetski rat zove se još i Veliki rat. Zašto se tako naziva? Zato što je tada u tom ratu učestvovalo oko 70 miliona ljudi. 60 miliona je samo iz Evrope učestvovalo. U tom ratu poginulo je oko 20 miliona ljudi, velika materijalna razaranja, štete. Tada su propala i tri carstva. To su Nemačko, Austrougarsko i Rusko“. -kazao je Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11.novembar, obeležava se u Srbiji od 2012.godine kao državni praznik. Na taj način nastavljena je tradicija prekinuta izbijanjem Drugog svetskog rata.