Foto: Zajecaronline
Reklame

Specijalne filtrirajuće maske koje štite od zagađenja vazduha stigle su u državne Apoteke Beograd. Cena je 250 dinara, a kako su iz beogradskih apoteka rekli za N1 maske štite od koncentracija 50 puta većih od propisanih, a rok trajanja im zavisi od uslova u kojima se koriste i skladište.

Iz apoteke Zajecar za portal Glas Zajecar rekli su da zaštitnih maski protiv zagadjenja kod njih trenutno nema. Radi se o nano maskama i u toku je procedura nabavki tih maski, pošto ih kod dobavljača trenutno nema.

foto: N1

Maske se koriste kako bi zaštitile od čestica u atmosferi do 50 puta većih nego što je dozvoljeno. Napravljene su od glatkog prolipropilena i svaka maska je zasebno pakovana.

Prema specifikaciji proizvođača rok trajanja zavisi od uslova u kojima maska koristi i skladišti. Proizvođač navodi da se maska može koristiti dok se ne promeni miris vazduha, odnosno dok se ne oseti da filter više ne obavlja svoju funkciju.

foto: Glas Zaječara

Podsetimo, iako je presednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio u Bečeju da „nam je vazduh lošiji  za onoliko koliko nam je standard viši„, merna stanica Agencije za zaštitu životine sredine detektovala je u više navrata proteklih dana u Zaječaru povećanje stepena zagađenja vazduha i kvalitet vazduha je označen kao zagađen. Za razliku od kraja prošle godine kada je bio povećan nivo ugljen monoksida,  je u gradu na Timoku sada je povećan nivo Azot dioksida (NO2).