Foto: NPTK CK "ZORAN RADMILOVIĆ"

U Velikoj Jasikovi kod Zaječara prvi put  se održava dvodnevni  festival „Vlaške lepote Balkana“ .

U okviru ove nove manifestacije, sinoć je održano  takmičenje u izvođenju  izvornih vlaških pesama, na kome je učestvovovalo 13 takmičara, u dve kategorije, sa i bez muzičke pratnje.

Foto: NPTK CK „ZORAN RADMILOVIĆ“

Prema izboru žirija, kojim je predsedavao Zoran Katić, etnomuzikolog, u kategoriji bez muzičke pratnje (akapela) najbolji izvođač izvornih vlaških pesama je Katica Todorović dok je drugo mesto  pripalo Anđeliji Čerkaso a treće Zorici Dudejević.

Foto: NPTK CK „ZORAN RADMILOVIĆ“

U kategoriji sa muzičkom pratnjom najbolji izvođač izvornih vlaških pesama je Srećko Prvulović. Drugo mesto osvojio je Stava Gerginović a treće Ljubica Krinić.

Foto: NPTK CK „ZORAN RADMILOVIĆ“

U pripremanju kačamaka najuspešnija je bila Nada Jeremić iz Vražogrnca . Odličnim izvođenjem spleta narodnih igara istakla su se kulturno – umetnička društva „Graničar“ iz Halova i „Penzioner“ iz Zaječara.

Foto: NPTK CK „ZORAN RADMILOVIĆ“

Smotra u Velikoj Jasikovi nastavlja se danas moto skupom koji počinje u 14:00 sati. Izbor „Najlepše Vlajne Balkana“ je u 20:00, a nastup estradne zvezde Milana Topalovića Topalka je od 21:00 sat.

Organizatori festivala su : Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Velika Jasikova, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Foto: NPTK CK „ZORAN RADMILOVIĆ“

Izvor: Press služba Foto: NPTK CK „ZORAN RADMILOVIĆ“