Foto: Pixabay
Reklame

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je na svom sajtu da je sa Institutom „Torlak“ pokrenuo proizvodnju ruske vakcine Sputnik V u Srbiji.

Kako prenosi N1, Ruski fond navodi da je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja je proizvodi Sputnik V. Proizvodnja Sputnika V u Srbiji zadovoljava najbolje standarde u proizvodnji vakcina, prenosi N1, pozivajući se na sajt  RDIF.

Vakcina bi se, dodaju, kasnije mogla izvesti u druge zemlje regiona. Vakcinacija protiv korona virusa ruskom vakcinom započela je u Srbiji 6. januara 2021. godine, podseća Ruski fond.

Do danas je Sputnjik V registrovan u 60 zemalja širom sveta sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi, navodi fond i dodaje da efikasnost Sputnjika V iznosi 91,6 odsto, „što potvrđuju podaci objavljeni u Lancetu, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu“.

Ministar Nenad Popović na svom Tviter nalogu takođe objavio da je danas izvršeno prvo punjenje.

„U oviru sporazuma koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta „Torlak“ u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnjik V. Srbija je prva evropska zemlja koja je počela da proizvodi rusku vakcinu“, izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev, stoji na sajtu.

Izvor: Danas