Foto: Pixabay
Reklame

Maligne bolesti predstavljaju, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći uzrok obolevanja i umiranja, kako u svetu tako i u našoj zemlji.

U Zaječarskom i Borskom okrugu maligni proces kod muškaraca najčešće je lokalizovan na plućima, debelom crevu i prostati dok je kod žena najčešća lokalizacija na dojci, debelom crevu, grliću materice i plućima.

Za nastanak malignih bolesti odgovorni su nasledni faktor, zagađenja iz životne sredine i način života.

Nepravilna ishrana u smislu vrste hrane, kvaliteta , načina pripremanja namirnica kao i ukupnog kalorijskog unosa povezana je sa nastankom svakog trećeg slučaja raka.

Prekomerno konzumiranje alkoholnih pića naročito u kombinaciji sa pušenjem povećava rizik za nastanak raka. Svakodnevna fizička aktivnost (brzi hod, plivanje, vožnja biciklom) može vam doneti korist.

Izbegavanje neumerenog izlaganja suncu kao i upotrebe solarijuma, što se posebno odnosi na decu, osobe svetle kože i kose i osobe sa velikim brojem mladeža sprečava pojavu raka kože.

Prestanak pušenja nakon 10 godina smanjuje rizik od raka pluća na polovinu.

Za sve maligne tumore je pored prevencije, delovanjem na faktore rizika, vrlo bitno i rano otkrivanje tumora, jer ukoliko se otkriju u početnoj fazi bolesti prognoza je mnogo bolja.

Zbog visoke stope incidencije karcinoma grlića materice na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga, stalno ukazujemo na značaj redovnog odlaska kod ginekologa, jer je rano otkrivanje ove bolesti presudno za izlečenje.

Učestvujte u programima ranog otkrivanja raka. Pregledi i testovi nisu bolni ni neprijatni, a rano otkrivanje i lečenje dovode do izlečenja.

Izvor: Zavod za javno zdravlje