Foto: Saša Trifunović, IST media

Više od polovine ispitanika koji su učestvovali u istraživanju “Radar”, koje je sprovela Asocijacija za razvoj grada iz Bora u susret parlamentarnim izborima, ne prepoznaje i ne priznaje da su određena postupanja primeri zloupotrebe javnih resursa ili funkcionerske kampanje.

Asocijacija je sprovela istraživanje javnog mnjenja u Boru, s ciljem da se ispita nivo poznavanja i prihvatanja regulativa vezanih za (zlo)upotrebu javnih resursa u predizbornim i drugim stranačkim kampanjama i mišljenja građana u vezi sa političkim pritiscima i ucenama.

Najteži primer ispitanicima je bio u vezi sa rukovodiocima javnih ustanova i preduzeća koji „goste“ funkcionere svoje stranke i njihovo prisustvo povezuju sa uspesima radne organizacije kojom rukovode, navode u Asocijaciji.

Tu je, prema rezultatima, čak 44 procenta ispitanika reklo da ne zna da li je to zloupotreba javnih resursa, 46 procenta je reklo da jeste, a samo 10 procenta da nije.

Povod za ovo istraživanje su predstojeći parlamentarni izbori ali i činjenica da se društveno politički i ekonomski kontekst u Boru značajno promenio u prethodnih godinu dana, rekla je Marija Pešić iz Asocijacije.

Prema saznanjima do kojih je Asocijacija za razvoj grada dolazila u neposrednom kontaktu sa građanima, u nekadašnjem   RTB-u trgovina uticajem je bila na veoma visokom nivou, a sve u interesu vladajuće partije (SNS), gde su radnici ucenjivani radnim mestima i od njih se zahtevalo prikupljanje potpisa za sigurne glasove, broj glasača koje moraju obezbediti na izborima, odlazak na mitinge vladajuće stranke i slično.

U ništa boljoj poziciji nisu bili ni građani u potrazi za zaposlenjem.

Oni su se jednako politički angažovali u interesu vladajuće stranke ili vladajuće koalicije kako bi dobili posao ili ostvarili neko drugo građansko pravo.

Građani ove informacije nisu iznosili javno, a o povredama svojih građanskih i radničkih prava pričali su u četiri zida sa svojim prijateljima i porodicom, ocenjuju u Asocijaciji.

Dolaskom kineske kompanije Ziđn u Bor, kao većinski vlasnik nekadašnjeg državnog preduzeća RTB Bor, politički pritisci u toj kompaniji su smanjeni, ali su zato pojačani u javnim preduzećima, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, navodi se u istraživanju.

Detaljan izveštaj “RADAR” možete  pogledati OVDE.