Foto: Press služba NPTK CK "Zoran Radmilović"

U Velikom Izvoru u subotu je po deseti put održana manifestacija „Potekla voda studena“.

Foto: Press služba NPTK CK „Zoran Radmilović“

Nakon svečanog defilea učesnika, smotru je otvorio pomoćnik Gradonačenika Zaječara Milan Stanković koji je naglasio da je organizovanje ovakvih manifestacija jedan od načina da se mladi ljudi zadrže na selu. On je izrazio posebno zadovoljstvo što je smotra vraćena tamo gde i pripada i poručio meštanima Velikog Izvora da čuvaju svoju tradiciju.

Foto: Press služba NPTK CK „Zoran Radmilović“

Na manifestaciji u Velikom Izvoru učestvovalo je šest kulturno-umetničkih društava  sa područja Grada Zaječara : „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Zoran Gajić“ iz Rgotine,“Gradec“ iz Gradskova , „Lubnica“ iz Lubnice i „Graničar“ iz Halova.Gosti su bili folklorni ansambli iz Bugarske i Novog Sada, kao i Folklorna grupa udruženja društva Roma iz Zaječara.

Foto: Press služba NPTK CK „Zoran Radmilović“

Smotra je i ove godine ispunila cilj – da podstiče očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe ovog kraja.

Organizatori smotre su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Veliki Izvor,a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Izvor: Press služba NPTK CK „Zoran Radmilović“

Reklame