Foto: Pixabay

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je u Srbiju stigla vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) i da će do kraja sledeće nedelje ta vakcina biti dostupna u svim institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji.

Ona je za RTS rekla da u ponedeljak počinje distribucija prema planu koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Sanja Radojević Škodrić je podsetila da je reč o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

„Dakle, HPV vakcinu mogu da prime svi koji žele u tom uzrastu, o trošku države. Najidealniji period za primanje te vakcine je između 12. i 14. godine. Država je obezbedila najsavremeniju, devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke“, objasnila je Škodrić.

Naglašava da je ta vakcina, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, jedna od najbezbednijih vakcina. Vakcina će se davati tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Izvor: N1

Reklame