Foto: www.kanal-ri.h

U Srbiji je registrovano ukupno pet slučajeva zaraženih korona virusom, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Covid19

Do 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak, kako je navedeno, testirano je ukupno 117 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus, dodaju na sajtu Covid19.

Stevanović: Troje pacijenata na Infektivnoj klinici nisu životno ugroženi

Troje pacijenata zaraženih novim korona virusom, koji se leče na Infektivnoj klinici KCS, nisu životno ugroženi i dobrog su opšteg stanja, rekao je danas direktor te klinike Goran Stevanović.

U izjavi Tanjugu, Stevanović navodi da zaraženi pacijenti pokazuju kliničke znake “umereno teške forme korona virusne bolesti”.

“Svi oni imaju respiratorne tegobe, imaju početne znake zapaljenskih promena na plućima, što je uobičajeno za ovu formu bolesti”, objasnio je direktor Infektivne klinike KCS.

Stevanović je naveo da su pacijenti dobrog opšteg stanja, da se ne nalaze u jedinici intenzivne nege, već na odeljenju opšteg tipa, ali u sistemu stroge izolacija, kako ta bolest i zahteva.

„U ovom trenutku niko od naših pacijenata koji su pozitivni nije životno ugrožen“, naglasio je on.

Stevanović ističe da se sve zemlje u kojima ima zaraženih novim korona virusom, pridržavaju algoritama koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, a to je da se pacijenti otpuštaju nakon što prestanu svi simptomi bolesti i budu pristigla dva uzastopna negativna PSR nalaza na COVID-19.

Izvor: Danas.rs