Foto: www.kanal-ri.h
Reklame

Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoji specifičnih antitela na korona virus, prema kom je 6,4 odsto gradjana Srbije steklo imunitet na korona virus.

Kako je preneo Blic u izdanju za utorak, epidemiolog Tatjana Pekmezović kazala je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da je njihova uzrasna struktura „analogna uzrasnoj strukturi populacije Srbije“, ocenjujući da je time studija „reprezentativna“.

Pekmezović je ocenila da je prva faza studije završena uspešno i navela da je radjen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim rečima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitela.

„Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest odsto, u Danskoj 2,4 odsto, dok je u Španiji korišćena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet odsto“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva a žene u pet odsto.

Pekmezović je dodala da su antitela najčešće prisutna kod populacije mladje od 20 godina a redje kod ispitanika koji imaju preko 80 godina.

„Kada pogledamo populaciju od 20 do 60 godina, tu se procenat onih koji imaju imunitet zasnovan na antitelima, kreće izmedju pet i devet odsto“, navela je epidemiolog.

Govoreći o regionima, ona je kazala da je najveći procenat gradjana sa razvijenim imunitetom u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji gde on iznosi 7,2 odsto dok je u Beogradu sedam odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto.

Dodala je da je procenat najniži u Vojvodini, gde iznosi 3,1 odsto.

„Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima“, zaključila je Pekmezović.

Izvor: Beta