foto: zaječarinfo

Sveštenstvo Eparhije timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa saradnicima, tradicionalno su jutros u zoru sekli badnjake.

Gradonačelnik Boško Ničić je ovom prilikom čestitao božićne praznike građanima.

-Tradicionalno na Badnje jutro, eparhija timočka i Gradska uprava izlaze na sečenje badnjaka, simbolizujući na taj način želju da u sve domove građana Zaječara uđe mir, ljubav, zdravlje, da Badnji dan i Badnje veče, proslave u krugu svojih porodica, u slozi i ljubavi, i da sutra, svi zajedno radosno, onako kako se to vekovima čini u pravoslavlju, uzviknemo „Hristost se rodi, Vaistinu se rodi“. Svim građanima Zaječara i Timočke krajine, želim srećne Božićne praznike i nadam se da će nam ova godina biti blagorodna“, rekao je Ničić.

foto:zaječarinfo

Praznike je čestitao i protonamesnik Zoran Golubović, starešina crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

-Danas je Badnji dan i ovom prilikom pozivam sve, da u što većem broju, večeras u 17.00 časova dođu do crkve, da budemo zajedno na bogosluženju, na večernjoj službi, odakle ćemo oko 17 sati i 30 minuta, litijski krenuti do centra, gde ćemo da obavimo nalaganje badnjaka. Suština je da toplina Hristove ljubavi uđe u sve domove, a ono što simbolizuje nalaganje badnjaka, je zapravo vatra koja je bila založena u pećini gde je rođen Gospod. Drva za vatru su doneli pastiri koji su se nalazili u blizini, i kojima su Gospodnji anđeli rekli da se rađa onaj koji je stvorio svet. Zbog toga mi simbolično nalažemo badnjak i simbolizujemo tu vatru koja treba da zagreje naša srca i ispuni nas ljubavlju prema Gospodu i bližnjima. Hristos se rodi, vaistinu se rodi, rekao je Golubović.

IZVOR: Zaječar info