Foto: Saša Stamenković

U Radul-begovom konaku u Zaječaru sinoć je svečano otvoren 33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“.

„Činjenica da je ovaj festival  33. po redu, a da bi možda bio i pedeseti  da nije bilo prekida, pred sve nas koji se kulturom bavimo stavlja zadatak da nikada ne dozvolimo da festivali kao što je ovaj dožive prekide u svom održavanju“ , rekao je otvarajući 33.Festival, gradski većnik za kulturu Vujadin Milošević .

Foto: Saša Stamenković

Milošević je izrazio zadovoljstvo što će Zaječar  naredna četiri dana biti grad poezije i svim finalistima i budućem laureatu poželeo da u našoj kulturi ostave neizbrisiv trag.

Pozdravnoj reči predhodile su kompozicije na gitari , u izvođenju učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Strahinje Đorđevića.

Foto: Saša Stamenković

U nastavku ,  predstavljen je portret pesnika Tomislava Marinkovića iz Lipolista kod Šapca, koji je dobitnik najznačajnijih pesničkih nagrada: „Branko Miljković“, „Vasko Popa“, „Miroslav Antić“. Marinković je 2016 .godine nagrađen Disovom nagradom za ukupan pesnički doprinos.

Književnik i direktor izdavačke kuće „Arhipelag „ iz Beograda Gojko Božović je naglasio da u pesništvu Tomislava Marinkovića možemo prepoznati neke od najuzbudljivijih trenutaka koji se oblikuju u savremenom srpskom pesništvu.

Foto: Saša Stamenković

„Njegova poezija se razvijala postepeno, a on je do svojih tema i do svog pesničkog sveta dolazio iz knjige u knjigu. Može se reći da je od devedestih godina prošlog veka pa do ovih dana, kada je objavljena nova knjiga „Večito sada“, to opus u čijem sedištu je metafizika sadašnjeg trenutka. Dok čitamo Marinkovićeve pesme mi vidimo da u tom običnom ,svakodnevnom životu uspeva da otkrije sva čudesa savremenog trenutka i savremenog sveta“, istakao je Božović.

Foto: Saša Stamenković

Pesnik Tomislav Marinković je čitao stihove iz svojih knjiga pesama „Škola trajanja“ „Običan život“ , i „Večito sada“ i govorio o smislu života koji on pronalazi u poeziji.

33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“ nastavlja se danas u 18 časova kada će u Radul-begovom konaku biti predstavljeni radovi članova Udruženja osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama . Sat kasnije biće  predstavljeni radovi učenika zaječarskih osnovnih i srednjih škola a od 20 časova predviđen je razgovor sa hrvatskim pesnikom Tomislavom Domovićem.

Organizator festivala je Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelji Grad Zaječar i Ministarstvo kulture i informisanja.

Izvor: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Reklame