Foto: zajecaronline
Reklame

U petak, 16. decembra, stigle su lepe vesti, da je Tehnička škola ocenjena maksimalnom ocenom u okviru projekta „Digitalna škola – evropski pilot projekat“.
Na osnovu dokaza koje je škola podnela o ispunjenosti sviih kategorija koje su se ocenjivale, evaluatori koji su bile zadužene za procenu donele su odluku da su zadovoljili kriterijume u svim oblastima i da su pored toga dobili i preporuku da postanu Mentor škola jer posedujemo kapacitete da pomognemo i drugim školama u procesu digitalne transformacije.
O projektu „Digitalna škola – evropski pilot program“
„Digitalna škola – evropski pilot program“ koji finansira Evropska unija u okviru ERASMUS+ programa realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan.
Projekat ima za cilj da sačini model razvoja i priznavanja „digitalnih škola“ koji će poslužiti kao putokaz za uspešno razvijanje digitalnih obrazovnih praksi u školama. Cilj programa je promovisanje, prepoznavanje i podsticanje efikasnog korišćenja tehnologija za razoj digitalnog obrazovanja.
U okviru programa razvijen je okvir za dobijanje oznake „Digitalna škola” kojim se meri nivo elektronske zrelosti u primeni digitalnih tehnologija u školi.
Procena digitalne zrelosti škole vrši se u sledećim kategorijama:
– SELFIE samovrednovanje
– Rukovođenje
– Saradnja i umrežavanje
– Infrastruktura i oprema
– Kontinuirani profesionalni razvoj
– Nastava i učenje
– Vrednovanje
– Digitalna kompetencija učenika
Škola za svaku od gore navedenih kategorija dostavlja dokaze o ispunjenosti, nakon prikupljanja i dostavljanja dokaza sledi proces validacije. Na kraju postupka za svaku od kategorija u kojoj škola pokaže svoju digitalnu zrelost dobija zvezdicu. Pomoć školama u priklupljanju dokaza o svojoj digitalnoj zreloti pružaju i dva nacionalna mentora.
U ovaj pilot projekat pored 20 odabranih škola iz Srbije uključeno je još 55 škola iz Irske, Litvanije, Slovenije, Srbije i Škotske.
Školski koordinatori za realizaciju projekta su Darko Dujnović i Snežana Zekavica.
Projekat je realizovan u periodu 2020. – 2021. godina. Više o projektu i školama učesnicama iz Srbije možete saznati na zvaničnom sajtu projekta https://awards4selfie.eu/sr/
Reklame