U okviru „Antika festa“ sinoć je na kasnoantičkom lokalitetu „Feliks Romulijana“ priređena promocija knjige „Car i Galilejac“. U pitanju je predstavljanje prvog izdanja ove drame Henrika Ibzena u Srbiji posvećene rimskom caru Julijanu Apostati ( Otpadniku) koji je želeo da hriščanstvo ,koje je u vreme njegove vladavine bilo zvanična religija, zameni povratkom paganskim bogovima, kako bi sprečio opadanje rimskog carstva.

Ovaj rimski car bio je veoma obrazovan pa je poznat i kao Julijan Filozof. O ovoj manje poznatoj drami, koju je Ibzen smatrao svojim najboljim delom govorili su  : Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg, Nebojša Bradić, reditelj i Bora Babić, predstavnik izdavača, Akademske knjige iz Novog  Sada, a delove iz drame govorili su glumci Ivan Zarić i Vlado Кerošević

U nastavku programa izvedena je scensko-muzička predstava ,,Opsada i pad Кonstantinopolja “ po tekstu Mihajla Кritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u odličnom izvođenju glumca Tihomira Stanića i Gradskog pevačkog društva “Stevan Mokranjac”.

Danas ,poslednjeg dana „Antika festa“ u 18:00 sati biće održana promocija knjige ,,Metaarheologija”, Staše Babić, u izdanju Clia. Učestvuju: prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević, arheolog, i Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Clio. Od 19:30 sati publika će moći da pogleda predstavu ,,Odiseja “po tekstu Homera, u adaptaciji i režiji Vlade Кeroševića , u izvođenju studentata Akademije umjetnosti iz Tuzle.

I danas je obezbeđen  besplatan autobuski prevoz od Zaječara do Romulijane. Polasci su u 17:00 i u 18:00 sati ispred Amana.

Organizatori ,,Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i ,,Dunav fest” u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame