Foto: Eparhija Timočka

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog G. Ilariona, a uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije, uspešno realizovan akreditovani seminar „Kviziracija – učenje kroz igru uz pomoć savremene informacione tehnologije” – Modul 1 (Katalog ZUOV za šk. 2018/2019, 2019/2020. i 2020/2021. br. 280) u Regionalnom centru za stručno usavršavanje u Knjaževcu.

Ovom dvodnevnom seminaru, u subotu, 12. i nedelju, 13. oktobra 2019. godine, prisustvovalo je 29 veroučitelja Eparhije timočke.

Postignut je cilj poboljšanja informacione pismenosti veroučitelja i njihovog ohrabrivanja za korišćenje računara u verskoj nastavi u igrama «Kviziracije», a realizatori bi bili: jeromonah Vitalije Milošević (man. Studenica), Vesna Milošević, prof. pedagogije i psihologije (PU „Gimnazion“ Čačak) i veroučitelj gđica Jelena Dragojlović iz Ušća.

Veroučitelji i realizatori bili su na ishrani i smešteni u Domu učenika u Knjaževcu, sa odličnim uslovima.

U nedelju, Sv. Liturgiju, u knjaževačkoj crkvi Sv. vmč. Đorđa, služili su protojerej-stavrofor Dušan Ćirić iz Podgorca, jeromonah Vitalije, knjaževački parosi i eparhijski koordinator za veronauku, đakon Saša Sredojević iz Sokobanje, a za pevnicom su pevali veroučitelji.

Otac Vitalije je nadahnuto besedio na temu žene Hananejke i Sv. svmč. Grigorija, prosvetitelja Jermenije.

Drugi deo ovog seminara u planu je da se održi u Zaječaru, u nedelju, 22. decembra 2019. godine, kada će učesnici razmeniti svoja iskustva, demonstriranjem digitalne kompetentnosti u izradi kvizova, pitalica, asocijacija, testova, pomoću softvera Kviziracija posle čega će dobiti sertifikate za 24 sata stručnog usavršavanja.

Izvor: Eparhija Timočka