Foto: Glas Zaječara

Časopis za arhivistiku i istoriografiju „Arhivsko nasleđe“, broj 13 i 14, predstavljen je u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru. U ovom dvobroju objavljen je veliki broj stručnih i naučnih istraživačkih radova, kao i mnogi tekstovi koji svedoče o značajnim događajima i ličnostima, sa područja Timočke krajine.

Foto: Glas Zaječara

Cilj je bio da se publikovanjem radova sačuvaju od zabrava događaji i ličnosti iz prošlosti. Danas postoje mnoge neistražene naučne oblasti i neobrađene teme, koje treba obraditi, pa samim tim i ova misija zaječarskog arhiva dobija sve više na značaju kazao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva u Zaječaru.

Foto: Glas Zaječara Velibor Todorov

„Izuzetno smo srećni što će posle dve godine ovaj časopis će ugledati svetlost dana i javnost će moći o njemu da sudi. U njemu se nalazi i 19 autorksih članaka iz istoriografije i arhivistike. Možemo izdvojiti posebno nekoliko članaka koji pre svega govore o Miljanu Miljkoviću, Zaječarcu koji je svojim delima na neki način napravio konture današnjeg Zaječara, to je jedan od zanimljivijih članaka“. istakao je Velibor Todorov direktor Istorijskog arhiva.

Ovaj časopis će pozivati i pojedince i institucije, da predaju arhivska dokumenta Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru.

Foto: Glas Zaječara

„Ovaj časopis će i u buduće sarađivati sa istraživačima tako da svi koji žele da objavljuju rezultate svoga rada i javnosti prezentuju istorijske dokumente, fotografije, i obelodane uspomene iz prošlosti, moći će to u ovom časopisu“zaključio je Todorov.

Časopis „Arhivsko nasleđe“ je u prethodnim brojevima objavljivao veliki broj stručnih i naučnih radova i to sve zahvaljujući dokumentima koji se čuvaju u samom arhivu u gradu na Timoku.

Foto: Glas Zaječara

Do kraja godine, u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ biće organizovano još nekoliko događaja među kojima su Naučno-stručni skup „Istorija medicine, farmacije i veterine“, izložba Miloša Šobajića i druge.