foto: mail.studiostructura.rs

Proizvodnja u fabrici u Zaječaru nastavljena je 13. aprila, a izgubljeni radni sati biće nadoknađeni uz preraspodelu vremena. Deo radnika, saznajemo,  nezadovoljno je donetom odlukom i ponuđenim uslovima rada.

 

Kako saznaje portal „Glas Zaječara“ nakon prekida proizvodnje nastavljena je proizvodnja u pogonu zaječarske fabrike „Gorenje“.

Imajući u vidu da je u periodu dok je trajala obustava, došlo do gubitka dragocenog vremena, te kašnjenja u isporuci po osnovu ugovora sa klijentima, rukovodstvo je u cilju nadoknade izgubljenih radnih sati i kašnjenja sa isporukama, doneta je odluka o preraspodeli radnog vremena koja će se, prema sadašnjoj projekciji, primenjivati do 15. maja ove godine.

U Odluci o preraspodeli radnog vremena navodi se da je neophodna nadoknada izgubljene proizvodnje i prodaje, te da se uvodi nova organizacija rada donošenjem oduke o preraspodeli radnog vremena zaposlenih koji nisu radili u peridou od 23.03.  do 03.04.

U pomenutoj odluci navodi se da će se preraspodela radnog vremena izvršiti na sledeći način:

1. Preraspodela radnog vremena vrši se tako da ukupno pradno vreme zaposlenog uperiodu od šest meseci u toku kalendarske godine u proseku ne bude duže od ugovorenog radnog vremena zaposlenog.

2. Radno vreme zaposlenih u toku jednog radnog dana može da iznosi najviše 12 časova i ne sme trajati duže od 60 časova u toku radne nedelje.

3. Poslodavac vodi evidenciju o ostvarenom broju časova u preraspodeli radnog vremena.

4. Preraspodelom radnog vremena nisu obuhvaćein zaposleni koji rade na poslovima na kojima je uvedeno skraćeno radno vreme, u skladu sa članom 52. Zakona o radu, kao ni lica kod kojih bi, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene ustanove, takav rad mogao da pogorša njihovo zdravstveno stanje.

5. Preraspodela radnog vremena ne smatra se prekovremenim radom  i zaposleni nemaju po tom osnovu pravo na uvećanu zaradu.

Odluka o preraspodeli radnog vremena, foto: Glas Zaječara

Odluka o preraspodeli radnog vremena objavljena je na oglasnoj tabli  preduzeća, a zaposleni su obavešteni i od strane vođe pogona o odluci direktora da se zbog izgubljenog vremena radi produženo, i subotama.

Obaveštenje zaposlenima, foto: Glas Zaječara

Kako nezvanično saznajemo odluka o preraspodeli radnog vremena kod dela zaposlenih izazvala je negodovanje, a jedan deo zaposlenih, prema nezvaničnim navodima nije saglasan sa ponuđenim uslovima rada i neće potpisati nove ugovore.

Nezadovoljstvu zaposlenih doprinelo je i navodno nepoštovanjem dogovora o isplati bonusa za zaposlene koji u proteklom periodu nisu koristili bolovanje, i to u iznosu od 6000 dinara. Isplata ovog bonusa bila je prethodno dogovorena, ali se navodno nakon  pokretanja proizvodnje ispostavilo da do isplate bonusa neće doći.

Iako je u saopštenju kompanije Gorenje Hisense bilo navedeno da će se nakon  ponovnog pokretanja proizvodnje u fabrikama, primenjivati sve preventivne mere u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih, kao i da je kompanija uverena da će sve kolege ostati odgovorne i pridržavati se preventivnih mera i kod kuće, zaposleni u fabrici u Zaječaru navode da imaju bojazan zbog činjenice da u pogonu u isto vreme boravi preveliki broj ljudi u isto vreme – njih oko osamdeset.

Bojazan izazivaju i nezvanične tvrdnje da je jedno zaposleno lice, koje je u prva dva dana obnove proizvodnje bilo radno angažovano u pogonu, sada u samoizolaciji nakon što se ispostavilo da je član uže porodice istog pozitivno na covid 19.

Zbog svega navedenog zaposleni su, navodno, veoma nezadovoljni i strahuju, jer pojedini veruju da postoji mogućnost da će oboleti od novog virusa zbog načina organizacije rada u fabrici.

Podsećamo rukovodstvo kompanije Hisense Gorenje odlučilo je da kao dodatnu preventivnu meru na dve nedelje obustavi proizvodnju u svim svojim fabrikama u Evropi zbog rastuće epidemije korona virusa, saopšteno je 21. marta.

Proizvodnja je obustavljena i u fabrici u „Zaječaru“, obustava je trajala od 23.03. do 03.04., dok su od 6. do 12.04. radnici bili upućeni na korišćenje godišnjeg odmora.

1 komentar