Foto: Saša Trifunović
Reklame

Vanredna situacija u Boru, zbog povećanja broja zaraženih korona virusom, stupiće na snagu u petak 23. oktobra, odlučio je danas Štab za vanredne situacije na osnovu preporuka stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere.

Kako je obrazloženo, razlog za uvođenje vanredne situacije je porast broja zaraženih prethodnih dana a cilj je da se kroz pojačane mere zaštite građani, piše IST media.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, rekao je nakon sednice Štaba da mere koje su danas predložene „ne izlaze iz mera koje je predložila Vlada Republike Srbije i Krizni štab“, a odnose se na bolju komunikaciju građana kroz prijavljivanje onih koji ne poštuju propisane epidemiološke mere.

„Svi koji smatraju da se negde ne poštuju mere republičkog i gradskog Štaba za vanredne situacije, to mogu da prijave. Svaki prijavljeni problem biće prosleđen gradskoj komunalnoj inspekciji koja će, zajedno sa Republičkom sanitarnom inspekcijom, u najkraćem roku izaći na teren i kotrolisati poštovanje mera“, rekao je Milikić.

Građani su pozvani da sve uočene nepravilnosti prijave putem telefona 060 2727059 ili 030 424192 ili na imejl adresu prijaviproblem@bor.rs.

Naznačeno je da su svi pravni subjekti koji posluju na teritoriji Bora dužni da na svojim objektima istaknu broj lica koji se može naći u njemu (jedna osoba na 4m2), i da moraju odrediti lice odgovorno lice za kontrolu sprovođenja mera. Potrebno je postaviti i dezobarijere ruku i obuće, kao i kontrolisati nošenje maske.

Pokazalo se da se u redovima u velikim i manjim trgovinskim lancima, bankama, pošti i objektima javne namene ne poštuju mere, zaključio je Milikić, i dodao da sve mere koje je Grad Bor doneo ne idu u pravcu sprečavanja rada ili skraćenja radnog vremena.

Naredbom je nalaženo upravnicima zgrada, JKP za stambene usluge „Bor“ i JKP „3. oktobar“ da započnu dezinfekciju zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, pranje ulica, trgova, trotoara i dečijih igrališta.

Uvedena je i mera zabrane organizovanja svečanosti, svih kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija sa publikom.

Prema zvaničnim podacima Kriznog štaba, od početka pandemije je od posledica zaraze korona virusom u Boru preminulo 10 osoba. Trenutno je zaraženo 36 osoba.