Foto: Saša Trifunović
Reklame

Najpre je 17. avgusta vanredna situacija na osnovu predloga Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere, Štab za vanredne situacije grada Bora ukinuo vanrednu situaciju na teritoriji grada Bora.

Objašnjavajući donošenje takve odluke borski gradonačelnik, Aleksandar Milikić je tom prilikom istakao da je „epidemiološka situacija na teritoriji grada dosta povoljnija nego na početku uvođenja vanredne situacije“.

Кako bi se zadržao trend smanjenja broja obolelih, Štab za vanredne situacije grada Bora izdao je preporuke identične republičkim, kojima se preporučuje građanima da i dalje nose maske u zatvorenim prostorima i da poštuju fizičku distancu.

Od juče vanredna situacija ukinuta je i u Kladovu.

Tamošnji Štab za vanredne situacije doneo je odluku o ukidanju vanredne situacije na osnovu procene Zdravstvenog centra Kladovo i Zavoda za javno zdravlje “Timok ” iz Zaječara da je epidemiološka situacija na celom području opštine Kladovo ocenjena  kao povoljna.

Ugostiteljski objekti i pekare u kladovskoj opštini radiće u skladu sa radnim vremenom u letnjem periodu koji je regulisan odlukom Skupštine opštine Kladovo, a poštovanje ove odluke kontrolisaće Odeljenje za inspekcijski nadzor Opštinske uprave Kladovo i Republička sanitarna inspekcija.

Kako bi se zadržao trend smanjenja broja obolelih na snazi ostaju mere republičkog Kriznog štaba koje preporučuju građanima da i dalje nose maske u zatvorenom prostoru i poštuju fizičku distancu.

Vanredna situacija na snazi je i dalje u opštini Majdanpek u kojoj je prema najnovijim podacima 25 lica aktivno zaraženo Kovidom 19.

Novozaražene su tri osobe, broj poseta kovid ambulanti ovdašnjeg Doma zdravlja se smanjuje i nijedan od 12 pacijenata koji su se javili u minula 24 sata nije imao pneumoniju.

U tercijalnoj ustanovi na hospitalizaciji je, prema podacima koje je Danas dobio od direktora Doma zdravlja, dr Dragana Fudulovića, osam pacijenata, isto toliko je na kućnom lečenju nakon otpuštanja iz bolnice, a broj izlečenih lica u drugom talasu (od 7. jula do danas) je 102. Prema do sada pristiglim rezultatima testova, u drugom talasu je testirano 400 lica, pozitivna je 101, a negativno 234 osoba, broj ponovljenih testova je 46, a čeka se 19 rezultata.

Jedina opština Borskog okruga u kojoj nije bila proglašena vanredna situacija je Negotin, a objašnjenje nadležnih za to je relativno povoljnija epidemiološka situacija.

Predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković je za NG portal izjavio da „nije bilo naglih, alarmatnih epidemioloških skokova kao u suseednim opštinama“, kao i da su oni „bili u pripravnosti, donosili mere prevencije i preporuke, pratili situaciju i bili spremni da reaguju u slučaju naglog skoka broja zaraženih“.

Izvor: Danas