Reklame

Sa britanskom kompanijom „Aptiva pakard“, jednim od vodećih svetskih proizvođača električnih i elektronskih komponenata za automobile, gotovo da je sve utanačeno, pišu Večernje novosti.

Pored „Aptiva pakard“ Novosti“ pišu o izgradnji pet kapitalnih objekata, koji će koštati blizu 100 miliona evra, dok će u njima posao dobiti skoro 5.000 ljudi.

Naime, sa britanskom kompanijom „Aptiva pakard“, jednim od vodećih svetskih proizvođača električnih i elektronskih komponenata za automobile, gotovo da je sve utanačeno oko otvaranja pogona površine 40.000 kvadrata u Zaječaru, vrednog oko 35 miliona evra, u kome bi, za početak, posao trebalo da dobije oko 1.000 radnika. Nakon uhodavanja proizvodnje, posao u ovoj firmi, koja širom sveta zapošljava gotovo 200.000 ljudi, trebalo bi da dobije još 1.500 radnika, saznaju Novosti.

foto: screenshot facebook Boško Ničić

Italijanski gigant „De Longi“, jedan od vodećih svetskih proizvođača malih kućnih aparata, ima nameru da proizvodnju iz jedne susedne zemlje preseli u Zaječar.

Oni u gradu na Timoku žele da naprave centar za jugoistočnu Evropu, a u tom pogonu, vrednom oko 40 miliona evra, posao bi trebalo da dobije oko dve hiljade radnika.

foto: screenshot facebook Boško Ničić

I nemački trgovinski lanac „Lidl“ je već kaparisao parcelu za otvaranje svog objekta u Zaječaru, vrednog oko tri miliona evra, gde bi posao trebalo da dobije 50 radnika. Taj objeket bi se, kako sada stvari stoje, nalazio u neposrednoj blizini „ritejl parka“, koji je već počela da gradi britanska „Posejdon grupa“.

foto: screenshot radio magnum

Britanci imaju nameru da otvore trgovinski centar, vredan oko 15 miliona evra, gde bi se u prodavali najveći svetski brendovi, a posao bi tu moglo da očekuje oko 500 radnika. „Posejdon grupa“ je već kupila zemljište i počela sa izgradnjom „ritejl parka“, čije se otvaranje očekuje sredinom naredne godine.

FOTO: zajecar.capitolpark.rs

Kako Novosti“ pišu pored svega u Zaječaru, na Kraljevici, niče naselje u kome će boraviti 1.000 radnika ruskog „Gasproma“, koji će tu stanovati tokom izgradnje deonice gasovoda „Turski tok“ od Vrške čuke do Paraćina. Prema načelnom dogovoru, nakon izgradnje tog mini-grada, svi objekti biće poklonjeni gradu na Timoku.

Ove investicije, ako do njih dodje sigurno će uticati na kvalitet života gradjana i podizanja privrede grada na Timoku, koja iz godine u godinu posrće, što je prouzrokovalo iseljavanje građana, i dovođenje grada na rubu egzistencije.

Napravili smo retrospektivu obećanja Boška Ničića od 2004. godine, preko perioda vladavine Srpske napredne stranke od 2013 do 2017., kada je SNS, vladao uz pomoć Ognjenovića i Mirkovića, pa sve do ponovnog ustoličenja Boška Ničića.

– U martu 2005. godine, Boško Ničić potpisao je sa izvesnom Marijanom Dabović, iz Baošića (Crna Gora), ugovor o zajedničkoj gradnji, po kome je na placu površine 55 ari u Baošiću, trebao da nikne stambeno – poslovni objekat apartmanskog tipa, od kojeg je opštini Zaječar trebala da pripadne jedna lamela bruto površine 1000 kvadrata sa posebnim ulazom. Pravnu valjanost ugovora svojim potpisom je “overila” Jasmina Gačević, tadašnji opštinski javni pravobranilac.

Danas se ova priča aktuelizovala pošto je gradonačelnik Zaječara na pres konferencije tvrdio na da parceli u Baošiću nema tereta.

Da teret postoji stigla nam je potvrda iz Uprave za nekretnine Crne Gore o čemu smo pisali ovde, da teret postoji.

– u junu 2005. godine na njegovu inicijativu i uz obrazloženje stručnjaka (nije rekao kojih) da je taj prostor idealan za industrijsku zonu, kupljena je bivša fabrika tekstila “Timočanka”.

“Timočanka” je, po Ničićevoj izjavi objavljenoj u lokalnom listu “Timok” trebala da bude nukleus mnogih budućih preduzeća u kojima će se proizvoditi čak i softveri. Osnovano je Javno preduzeće “Timočka krajina” koje je trebalo da se, osim izgradnje zelenih površina, bavi izdavanjem nekretnina ili njihovim upravljanjem za tuđ račun, finansijskim lizingom, iznajmljivanjem mašina i opreme bivše “Timočanke” itd…

foto: Razvojna agencija Srbije

Kasnije je preduzeću pridodat đački prevoz tako što je na lizing, za oko 60 miliona dinara, kupljeno 13 autobusa, uz gromoglasnu najavu da će to biti znatno jeftinije nego u režiji dotadašnjeg prevoznika “Timasa” i da je đački prevoz u režiji lokalne samouprave pelcer koji treba da presadi cela Srbija.

Pošto je redovno “zaboravljao” da plaća račune za izgradnju i održavanje zelenih površina i za prevoz đaka, JP “Timočka krajina” je brzo postalo bogalj i otišlo u stečaj, pisao je novinar Vuksan Cerović.

– Vetropark „Vrška čuka“ ima posebnu dimenziju, pošto su ga najavili i Ničić, 2012, kada je postavio kamen temeljac, pa onda Saša Mirković, pa na kraju Velimir Ognjenović.

Prvo je Ničić postavio kamen temeljac 2012.

Zatim je Saša Mirković najavio polaganje kamena temeljca 2014. godine.

foto: screenshot zajecar.info

Dve godine kasnije sa novom firmom ugovor potpisuje gradonačelnik Velimir Ognjenović. Firma je iz Češke a zove se Vižn gurp.

foto: screenshot istočne vesti

Kako je novinar Miljko Stojanović razgovarao na konferenciji za novinare sa gradonačelnikom Ognjenovićem pogledajte u prilogu ispod.

Posle obećanja Ničića, Mirkovića i Ognjenovića o izgradnja vetro parka, poslednja informacija iz 2017. godine kaže:

foto: screenshot e kapija

– Jedno od grandioznih obećanja je i izgradnja kancelarija „JP Webera“, a potom i izgradnja fabrike.

Naravno do dana dašnjeg više nema ni reči o investiciji.

– Zatim je 2013. godine izgradnja fabrike „Panasonic“, planirano je partnerstvo dve kompanije, piše ljubljanski “Dnevnik”.

screenshot b92

Četiri godine kasnije Panasonic prekida saradnju sa Gorenjem, tako da i izgradnja fabrike ostaje samo „pusti“ san.

foto: screenshot e kapija

– U junu mesecu 2017. godine, tačnije 01. juna, tadašnji predsednik Privremenog organa grada Zaječara, Velimir Ognjenović potpisao je ugovor o izgradnji fabrike tekstilne konfekcije OO “Denim Trend” koja je registrovana u Zaječaru, ćerka firme iz Turske.

foto: screenshot istočne vesti

Dva meseca kasnije saznajemo da je pomenuta fabrika otišla za Knjaževac i da se pogoni otvaraju u Minićevu.

foto: screenshot istočne vesti

– Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, gostujući na lokalnom Magnum radiju 10.10.2017. godine istakao je sledeće:

„Velika pomoć će biti i oko velikih projekata koji treba da uslede ovde, počevši prvo od industrijske zone. Sada razmatramo detaljan urbanistički plan i on će biti kompletno gotov negde do kraja godine.

U njega ćemo ubaciti i neke stvari koje naši prethodnici nisu predvideli – most koji povezuje Kotlujevac i Podliv, industrijska zona koja je bila predviđena na 20-ak hektara je sada proširena na 80 hektara.

Mnogo je još stvari koje tu treba ubaciti,“ rekao je juče gradonačelnik Zaječara Boško Ničić gostujući na Magnumu.

foto: screenshot magnum radijo

Do dana današnjeg ništa se ne dešava…

– Ničić je takođe na gostovanju u radio Magnumu, rekao da će se raditi i na novom groblju, radiće se drenaža terena, groblje će biti prošireno i ograđeno, sređene staze, biće urađena kapela i mala crkva i to je predviđeno kroz sredstva za narednu godinu. Da bi se odredila nova lokacija potreban je period od nekih pet, šest godina pa će ovo postojeće biti uređeno.

Sada je skoro kraj 2018., ništa od toga nije urađeno.

– Po svemu izrečenom, u Zaječaru trebalo bi da već radi i fabrika za proizvodnju biorazgradivih kesa.

To obećanje dao je Saša Mirković, predsednik Skupštine Grada Zaječara, 10. septembara 2015.

foto: screenshot večernje novosti

Naravno, i do izgradnje ove fabrike nije došlo.

– Ničić je 21.02. 2018, pole dobijanje „ugledne“ nagrade Fajnenšel Tajms-a o čemu smo pisali ovde, rekao sledeće:

„Sada sam siguran, pošto je bila dilema jedne nemačke kompanije koja treba ovde da dođe i uposli blizu 1.500 radnika, između nas i Bugarske, sada je definitivno jasno da će se ta kompanija opredeliti za Zaječar, nakon ovog izveštaja koji je izbacio ovaj ugledni svetski časopis“.

foto: screenshot magnum radio

Do dana današnjeg više nije spomenut investitor iz Nemačke, kao ni nagrada Fajnenšel Tajms-a.

– Ničić je i tokom 2017. godine najavio sređivanje srednjoškolskog centra, kao i osnovnih škola u gradu na Timoku.

I ovo obećanje je postala pusta želja.

O ostalim KAPITALNIM OBEĆANJIMA Ničića, Mirkovića i Ognjenovića pročitajte ovde.

Jedno je sasvim sigurno da su i Ničić i Mirković kao i Ognjenović, sve ovo izjavljivali kao članovi Srpske napredne stranke. Tako da (ne) sprovođenje ovih obećanja stavlja se na teret vladajuće partije Srpske napredne stranke.

Kako su građani Zaječara reagovali na najnovije obećanje o otvaranju nove fabrike koja će zaposliti 5000 radnika pogledajte ovde.