Deo trase gasovoda "Turski tok" kod Lenovca
Reklame

Domirka Mladenović iz sela Grlišta kod Zaječara ponela je tužbu protiv izvođača radova na prvoj deonici trase gasovoda zbog nanete materijalne štete. Jedan od izvođača radova je i firma „Inkop“ iz Ćuprije.

U toku izvođenja pripremnih radova na izgradnji trase gasovoda kroz Srbiju koji se uveliko sprovode, porodici Mladenović iz Grlišta naneta je velika materijalna šteta. 

Ponuđena odšteta, prema rečima Dušana Mladenovića (63), sina Domirke Mladenović(80), nije odgovarajuća.

Njemu je ponuđeno oko deset hiljada evra naknade za uništeni voćnjak a on veruje da je šteta oko 90 hiljada evra.

„Moja majka vlasnica je zemljišta na trasi gde prolazi gasovod. Površina tog zemljišta je 88 ara. U delu tog imanja koje zahvata 46 ari, po sredini prolazi trasa za gasovod, tako da je ta parcela neupotrebljiva i načisto uništena.

On objašnjava da je na toj parceli pre tri godine zasadio višnje i to oko 900 sadnica. One su sada trebale da daju svoj prvi rod, ali kada je otišao na plac, imao je šta da vidim – put za gasovod prosečen je kroz sredinu placa. Deo sadnica je isečen, a na drugu stranu je nagurana zemlja, tako da je ceo taj voćnjak i ta parcela uništena. 

Sve to se dogodilo pre nekih petnaest, dvadeset dana„- kaže Dušan Mladenović za Glas Zaječara.

Informacije o izvođaču radova i postupku naknade štete Mladenović je najpre potražio u Gradskoj upravi Zaječar, a nakon toga uspeo je da stupi u kontakt sa zastupnicom izvođača radova, Jelenom Mrazović koja nije mogla da precizira iznos odštete.

Išao sam u opštinu da se raspitam kome mogu da se obratim za nadoknadu štete. Nisam dobio nikakve informacije. Uspeo sam da stupim u kontakt sa zastupnicom ove firme Jelenom Mrazović, koja mi je rekla da ne može tačno da mi kaže koja je visina odštete, ali da je u pitanju dobra cifra, preko milion dinara.

Međutim, ja se nisam složio da je to dobra cifra, jer mene skoro hiljadu voćki košta oko 1000 eura, tri godine je to zemljište obrađivano, đubreno, prskano.

Međutim, gospođa je rekla da je to procena veštaka i da ništa dalje ne može da mi kaže vezano za visinu odštete. Naglasila je da je sve to transparentno, da će svi podaci stići u  opštinu i da svako ko ima primedbe može da ih uloži„. – kazao je Mladenović.

Smatrajući da je ponuđena odšteta neadekvatna Mladenovići su rešili da pravdu potraže na sudu. 

Imajući u vidu da smatram da visina obeštećenja nije prihvatljiva za mene, ja sam podneo tužbu. Zahtevao sam da veštak izađe na lice mesta, da se uradi veštačenje, jer znam kada je građena brana u Grlištu da je zasad plaćan, to jest rod je plaćan  i to 15-20 godina unapred, a za orahe je plaćano i po pedeset godina unapred. Smatram da svaka posečena višnja vredi 100 evra.

Meni, po mojoj računici treba da se isplati minimum 90000 evra, a oni su meni ponudili 10000 evra. Ja to ne mogu da prihvatim.  Neću odustati od ove tužbe dok ne budem obeštećen. Onima kojima je data ova suma za napuštena zemljišta možda takvo obeštećenje jeste prihvatiljivo, ali meni nije„.- zaključio je Mladenović.

Domirka je podnela tužbu protiv preduzetničke radnje „Rade Capić“ iz Žagubice, koja je prema Mladenovićevim rečima dobila posao na tenderu da vrši radove.

Pravni zastupnik Domirke Mladenović kaže da je njegova klientkinja pretrpela veliku materijalnu štetu i boji se da bi odugovlačenje dovelo do uništenja dokaza.

Vlasnica nepokretnosti, odnosno parcele, Mladenović Domirka, majka Dušana Mladenovića, je najpre pretrpela uznemiravanje prava državine, a potom je pretrpela i veliku materijalnu štetu.

Pošto postupak za naknadu štete može da potraje duže vreme, a u tom slučaju bi došlo do gubljenja ili brisanja tragova i onemogućavanja pribavljanja valjanih dokaza, preko suda je zatraženo obezbeđenje dokaza kako bi se izvršila procena visine štete.” – istakao je za Glas Zaječara pravni zastupnik Domirke Mladenović.

Rade Capić iz Žagubice, jedan od izvođača radova na trasi gasovoda „Turski tok“, u telefonskom razgovoru kazao je da njegova firma nije izvodila radove na toj deonici gasovoda.

Moja firma je samo podizvođač radova, ali mi nismo radili u potesu kod Grlišta. Na tom područiju je više firmi obavljalo radove na pripremi terena. Raspitajte se koje su firme čistile teren u područiju Grlišta kod „Srbijatrans“-a  ili „Inkop“-a iz Ćuprije, koji su, kako sam čuo, glavni izvođači radova„- istakao je Rade Capić za portal Glas Zaječara.

Zvonko Veselinović, jedan od najpoznatijih biznismena sa Kosova, jedan je od vlasnika firme „Inkop“, kojoj je svojevremeno dodeljen posao izgradnje dela Koridora 11, vredan više od 60 miliona dinara.

Dušica Maksimović, za koju se do sada pretpostavljalo da je samo fiktivna vlasnica firme i paravan za poslove koje iz senke zapravo vodi Zvonko Veselinović, i zvanično je predala firmu u njegove ruke i time praktično potvrdila glasine o pravom vlasniku.

Ona je 19. septembra 2018. godine na Veselinovića prenela 40 odsto udela tog preduzeća, dok je još toliko prepisala na njegovog kuma Milana Radoičića.

Naredno veštačenje u slučaju Mladenović protiv izvođača radova na prvoj deonici trase gasovoda „Turski tok“ zakazano je za sredu, 10. jul.