Foto: Zajecarski dnevnik
Reklame

Pružaoci usluga u turizmu iz Negotina, Kladova i Zaječara zajedno sa članovima tima projekta „Podizanje i promocija standarda u turizmu u Istočnoj Srbiji“ su imali prilike da u periodu od 13. do 15. septembra posete Sloveniju.

Trodnevno studijsko putovanje je imalo za cilj da selektovanim učesnicima pokaže primere dobre prakse i višegodišnja iskustva u bavljenju turizmom i širokom lepezom turističkih proizvoda.

Prvog dana studijske posete obišli su okolinu Tržiča na severoistoku Slovenije. Dugogodišnji saradnik i prijatelj Regionalne komore Zaječar, istaknuti privrednik ovoga kraja, Matjaž Hrgovič je dočekao učesnike i pomogao u organizaciji obilaska u ovom kraju. U mestu Naklo, 5km od Tržiča su obišli Turističku farmu Matijovc. Na dvadesetak hektara obradive zemlje pod vinogradima, voćnjacima i pašnjacima, porodično gazdinstvo u poslednjih nekoliko godina ima integrisanu proizvodnju: sokovi od jabuka i krušaka, sušeno voće, proizvodnja voćnih rakija. Takođe, u sklopu domaćinstva u ponudi su 6 apartmana sa najvišom kategorijom za turističke farme (četiri jabuke). Kovid i post kovid je doprineo
dodatnu uslugu koju pružaju: mesto za kamping gde gosti imaju prilike da uživaju u prelepom krajoliku.

U mestu Duplje su posetili ranč Makadam – prelepa priroda uhvaćena između šume i reke. Idilični kutak obuhvata 2 hektara pašnjaka omeđenih šumom i rekom Tržiškom Bistricom. Pored jahanja konja, ranč nudi mnogo više sa širokim izborom aktivnosti za relaksaciju, socijalizaciju ali i kreativnost (dve potpuno opremljene „glamping“ kućice, šator i objekat za proslave sa smeštajem, piknik prostor sa dobro opremljenom letnjom kuhinjom i roštiljem, mesta za različiti vidove radionica. Usledio je obilazak Turističkog salaša Trnovc, koji se nalazi se na levoj obali Tržiške Bistrice, tačnije između Podbrežja i Zgornjeg i Spodnjeg Duplja, koji u svojoj ponudi, pored farme, imaju kamp, dečije igralište, teniski teren, kuglana i manju gostionu. Nakon popodnevnog obilaska LJubljanje i noćenja usledio je put ka opštini Podčetrtek i selu Olimje, koje je 2009. godine proglašeno za nejlepšim selom u Evropi. Toplica Ignjatović, istaknuti umetnik poreklom iz naših krajeva (Novo Korito) koji više od 20 godina živi i radi u Sloveniji je sve učesnike dočekao sa rečima dobrodošlice. Nakon obilaska samostana Olimje sa čuvenom trećom najstarijom apotekom u Evropi i Čokoladnice – porodične radionice za izradu proizvoda od čokolade, učesnici su imali prilike da se bliže upoznaju sa glavnom atrakcijom ovog mesta – Jelenov greben.

Ovaj uspešni porodični biznis je iznikao na mestu nekadašnje farme sa kravama i vinogradom, a sada je to kompleks u koji je uloženo više od 3,5 miliona evra. Ključ razvoja je osluškivanje potreba gostiju pronalaženje odgovarajućeg, kompetentnog okvira za svaku ideju. Borut Ježovnik, vlasnik ovog porodičnog biznisa je sve prisutne pozdravio i detaljno pojasnio 30 godina dug razvojni put Jelenovog grebena. Sada ova firma ima preko 30 zaposlenih, stari i novi deo sa smeštajnim objektima, restoranima i Wellness centrom. U sklopu novoizgrađenog objekta nalaze se nekoliko radionica (keramički i laser studio, sušare za meso, kuhinje i radionice za pakovanje džemova i sokova i proizvoda od meda). Postoje i dve velike radnje gde se svi proizvodi mogu kupiti. Kao glavna atrakcija su preko 100 jelena i lopatara na ograđenoj površini od preko 3 hektara.

Nastavak obilaska je organizovan posetom domaćinstva Haler. U ovom divnom i prijatnom ambijentu, u podnožju brda Olimpska gora i u blizini banje Terme Olimje, ovo domaćinstvo dočekuje goste od 1996. godine. U ovom objektu postoji mini fabrika piva kapaciteta 100.000 litara godišnje, restoran i više različitih soba za smeštaj.

Noćenje i doručak je organizovano u porodičnom hotelu Amon Natura, koji se nalazi se u oazi zelenila, okružen sa jedne strane šumom a sa druge strane pogledom na golf terene.

Svoje utiske o ovom uspešnom studijskom putovanju su izmeli i sami učesnici: Zoran Milenović ispred Vile Milenović iz Rajca kod Negotina i Gorica Jovanović, predsednica Udruženja pivnica Rogljevo.

Dejan Tošić, direktor PKS – RPK Zaječar i vođa projektnog tima se posebno zahvalio prijateljima komore Zaječar i svim domaćinima koji su ugostili učesnike i preneli svoja bogata iskustva i organizaciji GIZ /(Nemačka saradnja u Srbiji) koja finansira ovaj projekat kroz program EU za kulturno nasleđe i turizam.

Izvor: Zajecarski dnevnik

Reklame