Foto: Knjazevac.info

Tradicionalni Sabor na „Kadibogazu“ biće održan od 19. do 21. jula. Pored kulturno-umetničkog programa posetioce očekuje i sportski program.

19. po redu, Sabor na Kadibogazu ove godine biće održan od 19. do 21. jula.

Početak manifestacije je u petak 19. jula od 12 sati, i trajaće do 22 sata. U subotu 20. jula početak je u 12 sati i trajaće do 23 sata, dok je za nedelju 21. jula početak zakazan za 12 i trajaće do 22 sata.

„Ovogodišnje posetioce na Kadibogazu očekuje bogat kulturno-umetnički program, sportski program, nastup trubača i estradnih umetnika iz Srbije i Bugarske, prodajne izložbe i razne ugostiteljske ponude“- navode organizatori.

Za sve građane obezbeđen je autobuski prevoz. Polazak je ispred spomen parka u Knjaževcu u subotu 20. jula u 8 sati.

Za više informacija možete se obratiti organizatorima na broj telefona: (019) 731-379 od 9 do 15 sati svakog dana.

Prvi sabor na Kadibogazu održan je 1925. godine i jedna je od najstarijih manifestacija na Balkanu, koja je osnovana kako bi se prevazišla istorijska nasleđa Prvog svetskog rata na Balkanu i obeležavan je, sa prekidima, sve do 1954. godine.

Na inicijativu opština Knjaževac i Belogradčik obnovljen je 2001. godine.

Na mestu Kadibogaz, na srpsko-bugarskoj granici podignut je spomenik prijateljstva srpskog i bugarskog naroda. Iz prijateljskih odnosa opštine Knjaževac i opštine Belogradčik (Bugarska) nastala je Manifestacija Sabor na Kadibogazu. Sabor na Kadibogazu je privredna i kulturna manifestacija na kojoj se prikazuje narodno kulturno stvaralaštvo i privredna ponuda naselja sa obe strane državne granice. Tokom tri dana, koliko traje Manifestacija, otvara se granica na Kadibogazu i može se preći samo sa ličnom kartom.