Foto: Mikica Andrejić

Tokom prošle nedelje u Zaječaru su postavljena četiri senzora zagađanja vazduha PM česticama koja podatke pokazuju u realnom vremenu. Jedan od njih postavljen je u Omladinskom centru.

Postavljanjem senzora u Zaječaru, moguće je pratiti podatke o zagađenju putem veb sajta:
👉 https://sensor.community/en/

PM čestice predstavljaju sitne čestice koje se mogu nađi u vazduhu veličine svega nekoliko milionitih delova metra, mikrona. Od posebnog značaja su one čestice koje su manje od 2.5 mikrometara, ili PM2.5. Njihovo poreklo je različito, ali duža izloženost može biti opasna po zdravlje, naročito po srčane bolesnike.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut preporučuje starijim o osetljivim osobama da u danima kada je povećana koncentracija PM čestica ostanu kod kuće ili da koriste neke od prečišćavača vazduha.

Prema Članu 19 iz Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha Republike Srbije, u 2020. godini granična vrednost izloženosti za suspendovane čestice PM2.5 iznosi 25 µg/m3, dok tolerantna vrednost iznosi 30 µg/m3.

Ipak treba voditi računa o tome da ovi senzori nisu referentni, i da mogu služiti kao indikator, to jest, kao prethodnica ozbiljnijim referentim merenjima. Trenutno se podaci o PM zagađenju u Zaječaru ne mere u realnom vremenu.

Projekti u kojima pojedinci ili zajednice sarađuju sa naučnicima nazivaju se projektima građanske nauke. Porast ovakvih projekata u svetu i kod nas upravo i računa na aktivno učešće pojedinaca najčešće u svrhu prikupljanja podataka.

Postavljeni senzori su deo donacije koji je Beogradska otvorena škola podelila zajednici aktivista u Srbiji, i koji su na ovaj način postali deo globalne mreže koja trenutno broji više od 12000 senzora u celom svetu.

Reklame