Foto: youtube tv kopernikus
Reklame

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je realno očekivati porast broja zaraženih koronavirusom u narednih 10 do 15 dana i to ne samo zbog povratnika s letovanja, već i zbog određenih situacija unutar Srbije.

Tiodorović je za RTS istakao da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima.

Prema njegovim rečima, kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera, onda postoji pojava da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično.

Ističe da to nije karakteristika određenog dela zemlje, već da se dešava svuda.

Tiodoroić je rekao da, iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

Pregledi u ambulantama, su kako kaže, smanjeni, ali to ne znači da je vreme za opuštanje.

On je ocenio da će većina građana poštovati nove mere koje je doneo Krizni štab koje stupaju na snagu danas u 18 časova.

Prema njegovim rečima, građani koji se budu vraćali iz inostranstva dobiće na ulasku u Srbiju „apel“ da se jave lekarima u prvih 24 sata kako bi se utvrdilo da li njihovo zdravstveno stanje treba da bude praćeno od strane lekara.

Ponovio je i da deca koja se vraćaju iz inostranstva ne bi trebalo da idu u vrtiće i škole 10 dana.

Izvor: Beta, RTS, Insajder