Foto: youtube tv kopernikus

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da će oštrije mere koje stupaju na snagu pomoći tako što će kontakti biti smanjeni, ali je naglasio da je to prekratak period da bi one dale neki značajan efekat, jer za tako nešto potrebno je minimum 14 dana.

Tiodorović je za Blic rekao da bi uz dve nedelje sa ovakvim merama moglo da se dođe do 3.000 pozitivnih dnevno, a da bi idealno bilo da se u naredne tri nedelje do mesec dana dođe do 1.000, „što disciplinom i poštovanjem mera nije neizvodljivo“.

On je rekao da Srbija nije pod ključem i da mere ne treba doživljavati na taj način.

„Ovo je kompromis, kako kaže, između ekonomije i zdravlja ljudi. Žurke, neozbiljno ponašanje, kao i prkos državi organizovanjem privatnih žurki danas nam diktiraju neslavnu statistiku“, rekao je Tiodorović.

On je rekao da bi organizatori privatnih žurki trebalo da odgovaraju, a učesnici da idu na društveno-koristan rad u crvenim zonama.

„Ti ljudi koji pokušavaju da ‘dokažu’ kako korona ne postoji ne znaju i nisu svesni koliko je ova bolest opasna, pa ih zato uvedimo u bolnice, neka nose boce s kiseonikom, neka čiste hodnike, neka obuku skafander da vide kako izgleda korona izbliza“, naveo je Tiodorović.

On je podsetio da je katolički Uskrs 4. aprila i upozorio da će malo pre toga mnogi krenuti u Srbiju da iskoriste odmor.

„Ono što zabrinjava je jer mnogi to koriste kao slobodu umesto da se ponašaju kao što se ponašaju u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj… Na granici će svakako biti testirani, ali je neophodno da se ponašaju odgovorno i kada dođu ovde“, zaključio je Tiodorović.

Izvor: Danas

Reklame