Foto: youtube tv kopernikus
Reklame

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je glavni zadatak, kada prodje prvi talas epidemije, da se radi na preventivi i da se svi pridržavaju propisanih mera i saveta stručnjaka.

On je za današnji Blic naveo da su dve ključne mere nošenje zaštite opreme u društvu i držanje distance, a u novim uslovima njima treba dodati fizičku aktivnost i boravak na svežem vazduhu.

Prema njegovim rečima, dobro je to što su parkovi kao i prostori uz reku otvoreni, jer su svež vazduh i šetnja potrebni svakom, naročito posle izolacije.

Takodje je dobro, ocenio je, što se ljudi polako vraćaju svojim poslovima, ali je neophodno da se u svakom trenutku fizički distanciraju jedni od drugih, i da nose zaštitu.

„Brojke jesu optimistične, ali ne smemo da dozvolimo da nas zavaraju, da se opustimo i ponašamo kao da je sve kao pre. Još dugo neće biti isto kao kada smo živeli pre epidemije“, rekao je Tiodorović.

On je naveo i da u šetnji na čistom vazduhu, kraj reke, ako je čovek sam može da skine masku kako bi ga udahnuo, ali ako se neko približi maska se mora vratiti.

Izvor: Beta