Foto: Romanorot

U romskoj tradiciji 31. januar zauzima posebno mesto – to je dan kome se najviše raduju deca, jer Tetkin dan posvećen je najpre njima – najmlađim naraštajima, čija je zaštitnica Bibijako Đive – Tetka Bibija.

Prema narodnom verovanju Bibijako je božanstvo koje živi u šumi ili u visokim planinama. Nevidljiva obilazi noću domove i čerge, a prikazuje se samo nekolicini ljudi koje odlikuju izuzetne vrline.

Zato slavlje počinje okupljanjem oko svetog drveta, najčešće kruške, koja se po „tetki“ naziva Bibi.

Ovaj veseli romski praznik jedinstven je, a odlikuje ga opštenarodno slavlje koje počinje u ranim jutarnjim satima i traje sve do kasno u noć.

Ove godine neće biti tako…

Čini se da je „Tetka“ zaboravila na zaječarske Rome.

Foto: Udruženje Roma / printscreen

Najpre su njen zaborav osetili najmlađi Romi koji su ostali bez paketića pod jelkom, a potom su izostala i sredstva za organizaciju tradicionalnog „Bala Roma“.

Foto: Zajecaronline.com/Printscreen

Jasno nam je da strogi propisi nisu dozvolili gradskim ocima da postupe drugačije, te da su bili prinuđeni da odbiju poziv za molbu, ali da li smo kao društvo, kao zajednica zaista učinili sve da naši sugrađani ne budu građani drugog reda, lišeni radosti za novu godinu i njihov tradicionalni praznik?

Zašto nijedan donator, od mnogobrojnih preduzeća koje posluju u Zaječaru nije osetio potrebu da pomogne? Da li je  u pitanju diskriminacija?

Da li je Zaječar napustio Rome ili Romi napuštaju Zaječar?

Prema zvaničnim podacima sa popisa iz 2002. godine u Zaječaru je živelo 233 Roma, a prema podacima iz 2011. godine –  753.

Međutim, iako se stiče utisak da je Roma više, zapravo ih je sve manje – jer zbog teških uslova u kojima žive, sve više Roma opredeljuje se da napusti svoja ognjišta i krene u beli svet, ne bi li se spaslo bede koja ovde vreba.

Kolač je prošle godine, kako nezvanično saznajemo, ostao kod istoga kolačara – nije imao ko da ga preuzme, a tek da se slava ne bi ugasila, isti kolačar će i ove godine organizovati slavlje.

Teška je ekonomska situacija koja je dovela da se niko ne sme prihvatiti zadatka koji ne može da sprovede u delo, a običaji su običaji, i moraju se poštovati.

Nadajmo se da će tradicija nastaviti da živi i da će Tetkin dan povratiti svoju staru slavu, kao i da će pod drvetom na Kraljevici biti okupljeni Romi, u velikom broju kao nekada, radujući se i slaveći Tetku, koja blagosilja najpre najmlađe, čiji je zaštitnik.

 

 

Reklame