Foto: Romanorot
Reklame

U romskoj tradiciji 31. januar zauzima posebno mesto – to je dan kome se najviše raduju deca, jer Tetkin dan posvećen je najpre njima – najmlađim naraštajima, čija je zaštitnica Bibijako Đive – Tetka Bibija.

Ovaj veseli romski praznik jedinstven je, a odlikuje ga opštenarodno slavlje koje počinje u ranim jutarnjim satima i traje sve do kasno u noć.

Prema narodnom verovanju Bibijako je božanstvo koje živi u šumi ili u visokim planinama. Nevidljiva obilazi noću domove i čerge, a prikazuje se samo nekolicini ljudi koje odlikuju izuzetne vrline.

Zato slavlje počinje okupljanjem oko svetog drveta, najčešće kruške, koja se po „tetki“ naziva Bibi.

Pre proslave drvo se ukrašava cvećem i crvenim trakama, a na dan svetkovine na zemlju oko drveta iznosi se hrana i piće.

Svetkovina počinje paljenjem sveća i pevanjem molitava u čast Bibijako, a za zdravlje i sreću najmlađih naraštaja i svih Roma.

I ove godine, 31. januara, Društvo roma iz Zaječara organizovaće tradicionalnu proslavu povodom praznika. Kao i ovih godina – očekuje se bogat program, koji će započeti okupljanjem kod svetog drveta koje se nalazi u park šumi Kraljevica.