Foto: screenshot skupština RS

Procenti o izlaznosti na takozvanim izborima, koje Republička izborna komisija već četiri dana pokušava da namesti po nalogu Aleksandra Vučića, apsolutno ne odgovaraju broju građana koji su izašli na izbore, izjavila je danas potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da podatke o izlaznosti „šteluje“ direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, dugogodišnji potpredsednik stranke Rasima Ljajića.

Prema njenim rečima, Kovačević se „sam otkrio“ u emisiji „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije, gde je izgovorio „neverovatnu“ stvar.

„Na pitanje kako je moguće da je u poslednja dva sata izašlo više od 10 odsto birača čovek je najnormalnije rekao da on za to ima mašinu“, rekla je Tepić.

Ona je Kovačeviću postavila pitanje kako je sa 46,8 odsto izašlih birača po Ipsosu, „na koje se Miladin Kovačević redovno poziva“ došao na 50,3 odsto izašlih „i to tokom brojanja i tokom četiri dana, jer mi ni danas ne znamo koja je izlaznost“.

Nju interesuje i kako je moguće da je identičan podatak objavila samo Srpska napredna stranka, „i to odmah po zatvranju birališta“, i kako je moguće da Ipsos „pogodi bukvalno u decimalu“ rezultate izbornih lista, „što je veoma teško“, a toliko mnogo promaši kada je reč o izlaznosti koja se „najlakše i najbrže“ utvrđuje.

„Mi već četiri dana ne možemo da dočekamo pakovanje izlaznosti kojim rukovodi Kovačević. Zanima nas kako funkicioniše ta mašina za štelovanje podataka o izlaznosti građana na koju se Kovačević pozivao jer je ona najproblematičnija i ključna za ovaj režim i kako su sve prognoze Ipsosa, Cesida i Crte, koje su se podudarale u svemu, toliko promašile u odnosu na Kovačevićevu statistiku“, rekla je Tepić.

Izvor: Danas

Reklame