Foto: Turnir mladih fizičara
Reklame

Na ovogodišnjem Turniru mladih fizičara (IYPT) koji če se održati u Pekingu od 19. do 26. jula i Zaječar će imati svog predstavnika.

U pitanju je Aleksandra Petković, učenica odeljenja za decu sa posebnim sklonostima prema fizici u gimnaziji „Svetozar Marković” u Nišu, a nekadašnja učenica OŠ „Desanka Maksimović”.

Ova naša sugrađanka uspela je da na finalnom takmičenju održanom 4.4. u prostorijama Instituta za fiziku u Zemunu izbori plasman među pet najboljih mladih fizičara koji će predstavljati tim Srbije na ovom međunarodnom takmičenju. Mladi fizičari tokom priprema za ovaj turnir dobijaju eksperimentalne zadatke koje moraju samostalno da reše, a potom i odbrane pred kolegama.

Na ovaj način vežbaju uloge i autora, i kritičara i recezenata naučnih radova. Problemi koju su pred njima zahtevaju odlično poznavanje teorije, ali i eksperimentalnog rada i kritičkog razmišljanja.

„Nije bilo lako, jer je bilo više faza za koje je bilo potrebno pripremiti zadatke,a u poslednjoj fazi zadaci su rađeni na engleskom jeziku.“ – izjavila je Aleksandra- „Zahvalnost dugujem i svom mentoru, Mladenu Šljivoviću. Sada sledi ponovna priprema zadataka, a zajedno sa još četiri učenika predstavljaću Srbiju u Pekingu. Nadamo se uspehu.“

Reklame