Savez za Srbiju najoštrije osuđuje juče poslatu SMS poruku koja je izazvala paniku među građanima.

„Poruka je potpuno nezaslužena jer su građani solidarni i herojski se drže u ovoj krizi, od zatvorenih penzionera, preko trgovaca, nastavnika, policije, poštara, vojske do naših najmlađih. Čak i ako je u panici ova vlast mora delovati smireno i organizovano jer su hiljade života u pitanju“, navode u SZS.

Prema njihovim rečima, sve greške, od poziva na šoping, do neadekvatne zaštite u zdravstvenim ustanovama ne može se zamagliti histeričnom presijom na narod. Ukoliko je stručna procena da treba uvesti veći stepen zabrane kretanja, na vlasti je da takvu odluku donese bez optužbi na račun sopstvenih građana.

„Videli smo da u normalnim zemljama to može da se reši na civilizovan način. Struku pozivamo da se znanjem i rodoljubljem odupre daljem maltretiranju i uznemiravanju naroda. Nikome od nas nije potrebno da i po pet vrhunskih stručnjaka svakodnevno gubi vreme u pokušaju da zamaskiraju ili opravdaju greške vlasti. Dovoljan je jedan profesionalac koji će na miran i staložen način preneti tačne podatke i uputstva i odgovoriti na pitanja medija“, stoji u saopštenju.

Iz Saveza za Srbiju poručuju da lekari svakako shvataju da širenje panike ne ide u prilog racionalnom ponašanju građana, te da se prioritetno moraju rešiti zaštita zdravstvenih radnika, jasni i brzi protokoli prijema, zaštite, izolacije, dijagnostike i smeštanja pacijenata.

Izvor: Danas